2024-02-21
En av de bästa sakerna med att hyra sitt boende är att mycket av ansvaret och kostnaderna för lägenhetens underhåll faller på hyresvärden. I denna artikel går vi igenom vad som är hyresvärdens underhållsplikt – samt vilka skyldigheter du som hyresgäst har, din vårdplikt.
När du flyttar in i din nya lägenhet, är det hyresvärdens ansvar att se till att den är “fullt brukbar för det avsedda ändamålet”. Den ska alltså vara i ett acceptabelt och fullt beboeligt skick från dag ett. Detta regleras i 12 kap. 9 § jordabalken.
Och det slutar inte där – under hela tiden du bor där ska hyresvärden hålla lägenheten i samma beboeliga skick. Lägenhetens skick blir naturligt sämre med ålder och bruk, och när du har bott där länge kan det behövas insatser för att upprätthålla standarden.
Några av de saker hyresvärden är skyldig att ombesörja vid behov är:
Men det kan också handla om större reparationer i din lägenhet, till exempel byte av byggnadens stammar, dess huvudleder för vatten och avlopp. Ett sådant arbete kallas för stambyte.
Ett gemensamt utrymme kan vara tvättstugan, lägenhetsförrådet, lekparken i anslutning till fastigheten eller trappuppgången. Det är hyresvärdens ansvar att även här hålla utrymmet fullt brukbart för dig som hyresgäst. Om du bedömer att det finns brister som måste åtgärdas, kontakta din hyresvärd och gör dem uppmärksamma på problemen.
Alla hyresgäster bör såklart också ta sitt ansvar för att hålla det rent och snyggt i närområdet för grannarnas, naturens och miljöns skull!
Att vara hyresgäst kommer med sina egna ansvar och regler. I hyreslagen står det klart och tydligt att du som hyresgäst måste ta hand om din lägenhet och vara aktsam.
Det betyder att allt från att spika upp en tavla till att ha fest kräver att du tänker ett steg extra för att undvika skador. Skulle något ändå gå sönder eller om en olycka inträffar, så är det din plikt att snabbt meddela hyresvärden. Och om du skulle råka förorsaka en brand (förhoppningsvis inte!) så gäller lite andra regler, men oftast täcker hyresvärdens försäkring sådana skador.
Om något går sönder är det inte alltid rakt av ditt fel. Hyreslagen är lite som en detektivroman när det kommer till vem som ska bevisa vad. Om din hyresvärd pekar finger och säger att du ska stå för skadan måste de också bevisa att skadan hände under din vistelse. Men kom ihåg: att undvika att berätta för din hyresvärd om skador kan leda till att du måste ersätta mer än bara själva skadan. Så nästa gång du råkar ut för en läckande kran eller en trasig fönsterruta, se till att meddela det direkt. Att hålla lägenheten i schysst skick är en teaminsats mellan dig och din hyresvärd, en balans mellan underhålls- och vårdplikt, där kommunikation är nyckeln.
Som hyresgäst har du, som tidigare nämnt, alltid rätt till en viss standard i ditt hem. Du måste kunna leva och bo i din lägenhet. Och om du känner att något i lägenheten bör repareras på grund av normalt slitage, har du alltid rätt att kontakta din hyresvärd.
Som huvudregel har hyresvärden en skyldighet att tillhandahålla lägenheten i ett sådant skick att den enligt allmän uppfattning är brukbar. Om lägenheten däremot är i för dåligt skick kan du dels begära hyresnedsättning eller ta ärendet vidare till hyresnämnden, du hittar formuläret på Sveriges domstolar.
I vissa fall kan man göra en hel del själv för att fräscha upp din lägenhet. Hyresvärden kanske inte anser att väggarna behöver målas men du känner att du skulle vilja piffa upp dem. Vi har sammanställt lite saker du kan göra för att förnya din hyresrätt.
Måla om i din lägenhet: Att måla om i din hyresrätt kan hjälpa lägenheten att se mycket nyare ut. Se till att kontakta din hyresvärd innan du startar ditt måleriprojekt, ta det säkra före det osäkra.
Förnya badrummet: Känner du för att fräscha upp badrummet så är det viktigt att tänka på att du är begränsad och har fler regler att förhålla sig till. Men det finns fortfarande mycket du kan göra för att förnya ditt badrum.
Förnya köket: Som regel får du göra mindre förändringar i ditt kök. Men se till så att du kollar upp vad som gäller för att förnya köket i din hyresrätt.
Vi hoppas att du funnit denna artikel insiktsfull och att du vet dina rättigheter och skyldigheter.