HomeQ-Logo
Bostadskö

Bostadskö i hela Sverige

Det finns en mängd olika bostadsköer att ställa sig i för att hitta en bostad och ett nytt hem. I de flesta kommuner finns det en kommunal bostadskö plus en bostadskö för varje privat hyresvärd eller fastighetsägare.

För dig som letar efter en ledig lägenhet kan det bli ett stort, krångligt och tidskrävande uppdrag att hitta en ny lägenhet. Därför finns HomeQ – vi samlar de flesta lägenheter från både kommunala och privata hyresvärdar över hela Sverige på ett och samma ställe.

Ställ dig i HomeQ:s bostadskö

Du ställer dig i HomeQ:s bostadskö genom att registrera ett konto på plattformen. Det enda du behöver ha är ett Mobilt BankID, du måste också vara över 18 år.

För att kunna lämna intresseanmälningar på lägenheter behöver du även fylla i din profil, skriva ett personligt brev som hyresvärdarna får tillgång till när du anmäler intresse för en lägenhet och se till att du har ett aktuellt registerutdrag registrerat på hemsidan.

Lämna intresseanmälningar på lediga bostäder

Har du uppfyllt vad som krävs för att lämna en intresseanmälan kan du med ett knapptryck göra det när du hittar en lägenhet som du tycker om. Du kan ha fem aktuella intresseanmälningar samtidigt.

Tillsammans i bostadskön

Vill du söka bostad tillsammans med någon kan ni koppla ihop era konton på plattformen. Fördelen är att ni då har möjlighet att söka lägenheter baserat på er gemensamma ekonomi och drar nytta av den som har flest dagar i bostadskön. Värt att notera är att bådas kötid nollställs när ni får en lägenhet. Undantag för nollställning av kötid är för korttidskontrakt och studentbostad.

Hur bestäms vem som får en lägenhet?

Varje hyresvärd som hyr ut sina lägenheter på HomeQ bestämmer själv hur urvalet av hyresgäster ser ut. Vissa hyresvärdar går på tid i bostadskön, det vill säga att den som har haft konto på HomeQ länge har en större chans att få en lägenhet hos de hyresvärdarna. Medan många hyresvärdar använder uthyrningsinställningen först-till-kvarn eller slumpmässigt urval.

Hur länge behöver jag stå i bostadskö för att få en lägenhet?

Eftersom varje fastighetsvärd bestämmer hur de väljer hyresgäst finns det en dynamik i HomeQ:s bostadskö, vilket även gör att det inte finns något genomsnitt för kötiden.

Bostadskö för speciallägenheter

I HomeQ:s utbud hittar du speciallägenheter, som riktar sig till utvalda målgrupper. Speciallägenheterna på HomeQ är för ungdomar, studenter och seniorer. En annan typ av speciallägenhet är korttidskontrakt, i hus som antingen ska rivas eller renoveras.

Precis som i urvalet av hyresgäster för vanliga lägenheter är det upp till fastighetsägaren vad denne har för regler för speciallägenheterna.

Ungdomslägenheter

Åldersspannet för att en person ska vara behörig att söka en ungdomslägenhet kan skilja sig mellan fastighetsägarna, vanligtvis handlar det dock om personer mellan 18 och 25 år.

Studentlägenheter

Studentlägenheter går till personer som studerar på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Kravet är ofta att studenten ska studera på minst halvfart, alltså ta minst 15 högskolepoäng per termin.

Seniorbostad

Varje annons för seniorbostad innehåller information om ålderskrav för att en person ska räknas som senior. Fastighetsvärden bestämmer vilken ålder som är gränsen för deras seniorbostäder, en vanlig gräns är 55 år.

Här hittar du info om våra bostadsköer för Sveriges större städer

Bostadskö Stockholm

Bostadskö Västerås

Bostadskö Uppsala

Bostadskö Örebro

Bostadskö Malmö

Bostadskö Eskilstuna