HomeQ-Logo
Bostadskö Stockholm

Bostadskö Stockholm

Bostadskön i Stockholm är lång och det är svårt att hitta hyresrätter. Många gånger kräver det många års köande och boenden i andra hand innan man kan få tag i ett förstahandskontrakt. HomeQ underlättar ansökningsprocessen, gör det lättare att få en överblick över alla lediga lägenheter med förstahandskontrakt och ökar därmed möjligheterna för dig att hitta ditt nästa hem.

HomeQ samarbetar med de flesta stora fastighetsbolag och är därför rikstäckande vad det gäller lediga hyresrätter. För dig som söker bostad är vår tjänst helt gratis.

En digital bostadskö och bostadsförmedling

Å ena sidan är vi en bostadskö för bostadssökande, vi samlar alla lediga lägenheter som hyrs ut med förstahandskontrakt. Vi är inte en plats att leta andrahandskontrakt på. Å andra sidan är vi ett hjälpmedel för fastighetsbolag och hyresvärdar, vi automatiserar administrationen kring uthyrning av lägenheter och utför bland annat bakgrundskontroller på alla sökande så att fastighetsbolagen och hyresvärdarna slipper lägga tid på det.

HomeQ har med andra ord skapat en plattform som matchar ihop bostadssökande i hela landet med de flesta av Sveriges hyresvärdar. Det gör att du som bostadssökande endast behöver logga in och hålla koll på ett enda ställe för att få tillgång till lägenheter över hela landet. Hyresvärdar i sin tur slipper administrativa och repetitiva uppgifter och fokusera på kontakten med kunder och hyresgäster.

Fördelarna med HomeQ:s plattform är bland annat:

Några lediga lägenheter i Stockholm just nu

Laddar annonser

Så här fungerar HomeQ:s gratis bostadskö

För att kunna ställa dig i vår bostadskö i Stockholm krävs det att du skapar ett konto på vår hemsida. Du behöver vara över 18 år för att skapa ett konto och du måste ha ett Mobilt BankID för att verifiera att du är du när du skapar kontot. Sedan är det bara att fylla i uppgifterna vi efterfrågar och börja leta lägenhet i Stockholm, eller på annan ort – vi har lägenheter över hela Sverige.

När du sedan vill lämna en intresseanmälan för en lägenhet behöver du skriva ett personligt brev där du beskriver dig själv och varför du skulle vara en bra hyresgäst. Brevet är en del i underlaget som hyresvärden får när den ska välja sin hyresgäst. När en intresseanmälan har gjorts kommer vi samtidigt att behöva ett registerutdrag från dig för att se din taxerade inkomst och din kredithistorik.

Stockholm stads bostadskö – kötider och allmän info

Bostadskön i Stockholms stad sköts av Bostadsförmedlingen som drivs av Stockholms stad. Kommunala byggbolag i Stockholm lämnar över alla sina lediga lägenheter till bostadskön. De flesta privata byggbolag gör också detta men då en mindre andel av deras lediga lägenheter. Många av de resterande lägenheterna går till deras privata bostadsköer.

Men om vi fokuserar på Bostadsförmedlingens kö, alltså den största bostadskön i Stockholm, så kan det vara bra att ha vissa siffror i åtanke när man söker en lägenhet där.

Följande är baserat på officiella siffror och statistik från 2019 från Bostadsförmedlingen:

Det kostar 200 kronor att skriva in sig på bostadskön och många gör det så fort de har fyllt 18 år.

Privata bostadsköer i Stockholm

Privata bostadsköer i Stockholm

Det finns också ett antal privata bostadsköer i Stockholm. Dessa bostadsköer drivs oftast av byggbolagen själva och innehåller en viss andel av deras lägenheter. Resterande går till Stockholm stads bostadskö.

Några av de stora fastighetsägarna och hyresvärdarna som finns i Stockholm är:

Alla dessa företag har sina egna bostadsköer som du kan ställa sig i. Eller så registrerar du dig hos HomeQ och startar ett konto på vår plattform, då får du nämligen tillgång till alla fastighetsbolagen ovan och många till. Vi minimerar engagemanget och tiden du behöver lägga på att hitta en lägenhet, och maximerar dina möjligheter.

Vanliga frågor om bostadsköer i Stockholm

Kostar det något att skriva upp sig på Bostadsförmedlingen?

Ja, det kostar 200 kr per år.

Måste man bo i Stockholm för att vara inskriven på bostadsköer?

För det mesta, nej. Alla de största köerna kan man vara inskriven i oavsett var i landet man bor. Vissa mindre köer kräver dock att man är registrerad på just den orten där lägenheter förmedlas.

Vad är åldersgränsen för att få stå i bostadskö?

De flesta bostadsköer har en 18-årsgräns för att man ska kunna skriva in sig. Undantagsfall finns där åldersgränsen är 16 år men då behöver man i regel redan vara bosatt i den orten där bostadskön förmedlar lägenheter.

Läs mer: Att skriva hyreskontrakt för lägenhet
Ställ dig i kö på stockholms stads bostadskö för 200 kr per år

Fyra frågor och svar hur HomeQ:s bostadskö fungerar

Hur fungerar köpoäng i HomeQ:s bostadskö?

Den dagen du registrerar ditt konto på HomeQ är den dagen du börjar samla köpoäng. Du får ett poäng för varje dag du står i bostadskön. Du kan sedan använda dessa köpoäng för att lämna intresseanmälningar på de lägenheter som finns tillgängliga. Får du en lägenhet så nollställs dina köpoäng. Precis som i alla andra bostadsköer.

Kostar HomeQ något för den som söker bostad?

Nej, HomeQ är gratis för bostadssökande.

Är det krångligt att bli medlem på HomeQ?

Inte alls. Det enda du behöver för att bli medlem är ett giltigt Mobilt BankID. För att lämna intresseanmälningar på lägenheter behöver du däremot komplettera med ett kort personligt brev och fylla i var du jobbar. Ett registerutdrag kommer att göras när du söker lägenhet men det görs automatiskt och är inget du behöver tänka på.

Erbjuder HomeQ studentbostäder?

Ja, det gör vi faktiskt. Man måste studera på högskola, universitet eller yrkeshögskola på minst 50% för att kunna söka dessa.

Registrera ett konto hos HomeQ idag för att påbörja resan mot ditt nästa hem.