HomeQ-Logo
Bostadskö Malmö

Bostadskö Malmö

Kötiden för att få en bostad i Malmö skiftar lite över tid men har de senaste åren legat på drygt 1000 dagar, alltså drygt tre år. HomeQ är alternativet för dig som vill ha en lägenhet snabbare än så. I vår bostadskö i Malmö är det nämligen inte alltid kötiden som avgör.

HomeQ är en digital marknadsplats där fastighetsägare och personer som letar bostäder möts. Genom att samla bostäder från flera olika hyresvärdar över hela Sverige gör vi det lättare att få en översikt över utbudet på marknaden för hyreslägenheter.

Ställa sig i bostadskön i Malmö

Att ställa sig i bostadskö i Malmö kan vara lättare sagt än gjort. Det finns en kommunal bostadskö för flera skånska kommuner och även egna bostadsköer för de flesta privata hyresvärdar. För att hålla koll på alla lediga lägenheter i Malmö behöver man med andra ord hålla koll på flera aktörer och ställa sig i respektive kö. HomeQ samlar flera av dessa privata hyresvärdar och deras lediga lägenheter, så att du bara behöver ställa dig i en bostadskö för att få en lägenhet i Malmö med omnejd.

Hur fungerar HomeQs bostadskö i Malmö?

Du ställer dig i vår bostadskö i Malmö genom att registrera ett konto på vår hemsida. Det enda du behöver är ett Mobilt BankID. Du behöver också ha fyllt 18 år för att få ställa dig i vår bostadskö.

När du har registrerat ett konto kan du börja skicka intresseanmälningar för lägenheter du är intresserad av. När du skickar en intresseanmälan på en ledig lägenhet i Malmö ska du också ha skrivit ett personligt brev. Det personliga brevet får hyresvärden ta del av och använder det i sin bedömning om vem som får ett erbjudande om att komma på visning av lägenheten. Se till att ditt brev innehåller väsentlig information om vem du är och varför du är en bra hyresgäst.

Det här krävs för att lämna en intresseanmälan:

  • Ett konto hos HomeQ – skapas med hjälp av att du verifierar dig med Mobilt BankID.
  • Information i den profil som hör till kontot.
  • Registerutdrag.
  • Personligt brev.

Du får max ha fem aktiva intresseanmälningar, det betyder att du ska välja ut de lägenheter som du är mest intresserad av och som du samtidigt har en bra chans att få komma på visning för. När du har fått ett förstahandskontrakt kommer din kötid att nollställas.

Lediga lägenheter i Malmö just nu

Laddar annonser

Vad avgör vem som får komma på visning?

Det är upp till varje hyresvärd att bestämma hur de väljer ut sina potentiella hyresgäster. Vissa går på antal dagar i bostadskön, andra väljer hyresgäst utifrån intresseanmälningarna som kommer in och det personliga brevet. Blandningen av hur hyresvärdarna väljer sina hyresgäster gör att det finns en dynamik i vår bostadskö, och i och med det en möjlighet för alla att få en bostad inom en snar framtid.

Speciallägenheter i Malmö

Bland alla lediga lägenheter som finns registrerade hos HomeQ finns det även speciallägenheter i form av korttidskontrakt, studentbostäder, ungdomslägenheter och seniorbostäder.

Korttidskontrakt

Korttidskontrakten är till vanliga lägenheter som är belägna i hus som ska rivas eller renoveras inom en snar framtid. Lämnar du en intresseanmälan till en lägenhet med korttidskontrakt påverkar det inte maxantalet för intresseanmälningar, vilket är fem stycken. Får du ett korttidskontrakt så behåller du även din kötid, vilket du inte gör när du får ett förstahandskontrakt.

Studentbostäder och ungdomslägenheter

Studentbostäderna erbjuds i regel till studenter på högskola, universitet eller yrkeshögskola, som pluggar minst 50%, motsvarande 15 högskolepoäng per termin.

Ungdomslägenheter finns det ingen fast regel för, fastighetsägaren bestämmer vad som gäller för deras ungdomslägenheter. Ett riktmärke är dock att det vanligtvis handlar om personer mellan 18-25 år.

Seniorbostäder

Precis som för ungdomslägenheterna finns det ingen fast regel för vilka som har rätt att få en seniorbostad. Vanligtvis är det dock personer över 55 år som fastighetsägarna riktar sig till när de lägger ut en lägenhet som en seniorbostad.

Varför använder hyresvärdar i Malmö HomeQ:s bostadskö?

HomeQ har gjort det lätt för hyresvärdar att presentera och administrera sina lediga lägenheter i gränssnittet som vår plattformen är byggd på. Det gör att vi kan hjälpa fastighetsägare att minska tiden som de lägger på administration, tid de istället kan lägga på att underhålla sina fastigheter och ta hand om sina hyresgästers behov.

Förenklingen för fastighetsägare är en av anledningarna till att hyresvärdar använder HomeQ för att lägga ut sina lediga lägenheter. Några andra fördelar som fastighetsägaren får är att de inte behöver lägga lika mycket tid och pengar på marknadsföring och administration.

Det gör att vi blir en attraktiv partner till fastighetsägarna och hyresvärdarna, och kan presentera ett så stort utbud av lediga lägenheter på vår hemsidan.

Bli medlem på HomeQ idag och ställ dig i bostadskön

Gratis Bostadskö Malmö

Vanliga frågor om bostadskö i Malmö

Hur lång tid behöver jag stå i bostadskö för att få en lägenhet i Malmö?

I HomeQ:s kö kan du få en lägenhet i Malmö inom loppet av några veckor. Fastighetsägarna som använder HomeQ för att presentera sina lediga lägenheter använder sig av olika sätt i urvalet av vem som erbjuds en lägenhet. Vissa använder kötiden medan andra går på den person de anser är lämpligast som hyresgäst.

Kötiden för bostadsköer i Malmö, som endast går på antal dagar du har stått i kön, är drygt tre år.

Vad krävs för att ställa mig i HomeQ:s bostadskö i Malmö?

Det enda som krävs för vår bostadskö i Malmö är att du är över 18 år och har ett Mobilt BankID.

Hur vet jag vad det finns för lediga lägenheter just nu?

Du kan antingen gå in på HomeQ:s hemsida regelbundet och hålla dig uppdaterad om lediga lägenheter som är intressanta för dig, eller så startar du en bevakning utifrån de kriterier som är viktiga för dig. När du har startat en bevakning kommer du få ett mejl varje dag med nya lediga lägenheter som passar in på de kriterier du har satt upp.

Kan jag få en lägenhet i Malmö även om jag har skulder, betalningsanmärkningar eller liknande?

De lediga lägenheter som finns presenterade på HomeQ:s plattform är från privata hyresvärdar. Det är alltid värdarna själva som bestämmer vad för slags belastningar som de godkänner hos en hyresgäst, vanligtvis godtas inte en person med stora skulder eller betalningsanmärkningar.

Registrera ett konto hos HomeQ idag för att påbörja resan mot ditt nästa hem.