HomeQ-Logo

Allt om att renovera och förnya badrummet i en hyresrätt

2023-09-26

Illustration av en kvinna som sitter i badkaret och njuter i sitt förnyade badrum

Badrummet är ett av de viktigaste rummen i hela lägenheten då man vistas här flera gånger per dag. Badrummet är för de flesta en plats där man kan göra sig fin, tvätta sig ren och kanske njuta av ett avkopplande bad för att varva ner vid dagens slut.

Självklart har även vi som bor i hyresrätt rätt till ett rent, fräscht och funktionellt badrum. Vill man renovera badrummet själv har man dock några fler regler att hålla sig till i jämförelse med de som bor i en bostadsrätt eller ett eget hus.

renoverat-och-fornyat-badrum.jpg

Krav du kan ställa på ditt badrum

Som hyresgäst har du rätt till regelbundet underhåll av ditt badrum, som exempelvis byte av spruckna kakelplattor, reparation av trasiga kranar eller lagning av våtrumstapeter som börjat lossna.

Är ditt badrum i mycket dåligt skick kan du begära en renovering av badrummet av hyresvärden. Tänk dock på att hyresvärden har rätt att höja hyran om lägenhetens skick märkbart förbättrats i jämförelse med hur lägenheten såg ut när du började hyra den.


Detta kan du själv förändra i ditt badrum

Eftersom badrummet är mer utsatt för fukt än andra rum i hyresrätten är det färre saker du som hyresgäst har rätt att göra då större ingrepp riskerar att bryta tätskiktet och på sikt leda till skador som är svåra och kostsamma att reparera.

Det är alltid bäst att fråga hyresvärden om lov innan du börjar projekt i badrummet. Du får ofta tillåtelse att göra mindre ändringar som att måla om, tapetsera eller byta dörrar och beslag.

Större förändringar, som att exempelvis borra i kakel eller slå ut väggar, är det i allmänhet mindre sannolikt att få tillåtelse för.

Oavsett vad du gör i badrummet måste du också se till att de förändringar som görs är fackmannamässigt gjorda och att du lämnar lägenheten i samma (goda) skick som den var när du först flyttade in.


Fixa fint badrum utan renovering

Även om dina möjligheter till totalrenovering är begränsade när du bor i hyresrätt finns det ändå många saker du kan göra för att piffa upp ditt badrum. Nedan följer några exempel på saker du kan göra:

Ett badrum med textilier i samma rosa färg

Byt ut textilier

Att byta ut textilier som handdukar och eventuellt duschdraperi till en och samma färgskala gör ofta att badrummet upplevs som renare och mer välstädat.


En kvinna som organiserar sitt badrumsskåp och placerar rullade handdukar i en korg

Organisera mera

Städa noggrant och fixa fin förvaring. Ett badrum ska kännas rent och det blir mycket enklare om det är sparsamt inrett och saker inte ligger huller om buller.


Exempel på olika vackra och färgglada typer av kakeldekor för badrummet

Piffa up kaklet

Har ditt badrum tråkigt kakel? Då kan du enkelt fixa till det med snygg kakeldekor, klistermärken du sätter på kakelplattorna. Du kan hitta kakeldekor hos bland annat Clas Ohlson, Stenbolaget, Dekortorget eller Paxlux.


Ett badkar i ett badrum med varmt och mysigt ljus

Satsa på bra belysning

Ett kallt ljus från ett ljusrör kan göra att även det renaste och finaste inredda badrummet känns som en flygplatstoalett. Om du har möjligheten, försök kombinera ett starkt vitt ljus, som man såklart behöver när man vill se bra i badrummet, med en varmare ljuskälla. Snygga armaturer gör också stor skillnad.


Ett rent och ljust badrum med vackra växter

Inred med växter

Det ger ofta badrummet liv och gör det mer inbjudande. Om ditt badrum har ett litet fönster kan det vara bra att satsa på mörkertåliga växter som garderobsblomma, murgröna, ampellilja, silverkalla, gullranka eller guldpalm.

Om ditt badrum helt saknar fönster kan du ändå ha dessa växter, men du bör då rotera dem någon gång i månader mellan badrummet och en något ljusare plats i hemmet. Då hinner de återhämta sig från mörkret och kan fortsätta växa.

Små växter kan med fördel placeras på hyllor eller vid handfatskanten. Porslinsblommor är toppen eftersom de klarar längre perioder utan vatten.

Du kan även lägga till små vaser med snittblommor eller gröna kvistar för en fräsch känsla. Inget behov av ljus eller vattning – bara att byta ut när de vissnar.


Ett tvättställ i ett badrum vars väggar är målade i varma neutrala färger

Måla om väggar och fogar

Rätt färg på väggarna kan göra mycket för hur man upplever ett rum. En trevlig neutral färg kan göra att badrummet upplevs fräschare och större. Kombinerat med bra belysning kan det göra mycket för helhetsintrycket.Nya knoppar på ett badrumsskåp kan göra stor skillnad

Fokusera på fina detaljer

Ge badrummet nytt liv genom att investera i nya knoppar och handtag till badrummets skåp och dörrar, ett rent och fräscht duschdraperi och kanske en uppdaterad badrumsmatta?Vackert badrum med en handdukshållare i bambu och en dekorativ vävd korg

Maxa spa-känslan med naturmaterial

Hyllor i trä, en trevlig korg i flätat jute och snygga detaljer i bambu kan hjälpa till att ta ett kalt och trist badrum till höjderna och få badrummet att kännas som en lyxig salong, fast på hemmaplan!En vacker rund spegel ovanför tvättstället i ett modernt och fräscht badrum

Uppdatera spegeln

Badrumsspegeln är badrummets blickfång. Ett trevligt secondhandfynd eller en vacker spegel i en spännande form kan sätta en personlig prägel på badrummet och få det att kännas mer välkomnande och hemtrevligt.


Sammanfattning av att renovera badrummet i en hyresrätt

  • Även vi som bor i hyresrätt har stora möjligheter att sätta en egen prägel på badrummet.
  • Eftersom badrummet är känsligt för fukt måste du ha hyresvärdens godkännande innan du gör större förändringar eller ingrepp på bland annat golv och väggar.
  • Men det finns fortfarande mycket du kan göra för att få ditt badrum lite snyggare och fräschare än tidigare!
  • Det kan hjälpa mycket att bland annat uppdatera textilierna i badrummet, byta till bättre belysning och dekorera med gröna växter.

Lycka till med att fixa till ett helfestligt badrum!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.