HomeQ-Logo

Allt om att renovera och förnya köket i din hyresrätt

2023-09-20

Illustration av ett kök i en hyresrätt

Köket är ett rum som många vill ska vara rent och fräscht. Här både lagas och äts all mat i de flesta hushåll och det är viktigt att köket är en plats att trivas på. Det gäller såklart också för dig som bor i en hyresrätt. Som alla andra rum i en hyresrätt finns det regler på vad du som hyresgäst får eller inte får ändra på själv.

Dessa krav kan du ställa på ditt kök

Ett kök ska, liksom alla rum i en hyresrätt, vara utan allvarliga brister och i gott skick för att användas åt det rummet är tänkt att användas för.

Har det gått många sedan ditt kök renoverades och det är i dåligt skick är hyresvärden skyldig att rusta upp ditt kök genom att bland annat byta ut fast köksinredning eller måla om i köket.

Blir standarden i ditt hem mycket högre efter renoveringen kan du komma att få förhöjd hyra så det är bra att ha en dialog med hyresvärden innan renoveringen sätter igång.

Ett modernt och nyrenoverat kök i en svensk hyresrätt

Detta får du förändra själv i ditt kök

Alla mindre förändringar som att måla om och tapetsera, byta ut handtag och knoppar eller sätta upp nya köksluckor går att göra utan att först fråga hyresvärden om lov. Kom dock ihåg att det alltid är viktigt att spara lägenhetens ursprungliga inredningsdetaljer, då du kan behöva återställa lägenheten innan du flyttar ut.

Gör du egna förändringar är det viktigt att du är medveten om att göra det fackmannamässigt och inte sväva iväg allt för mycket vad gäller val av tapeter eller färg på väggarna. Om dina förändringar påverkar lägenhetens skick så att den blir mindre attraktiv för framtida hyresgäster kan du bli ersättningsskyldig.

Detta får du inte göra i ditt kök

Som en generell regel är alla mindre förändringar okej, medan större kräver tillstånd från hyresvärden. Det är inte tillåtet att:

 • Byta ut kökets fasta inredning, exempelvis bänkar, skåp och annat som inte enkelt går att ta av och på.
 • Göra några större förändringar vid markplan såsom att bryta upp golvet, byta ut ett trägolv mot kakelplattor eller liknande.
 • Byta ut en köksfläkt eller andra typer av fast köksutrustning.
 • Vill du byta ut vitvaror eller installera nya behöver du godkännande från hyresvärden. Om du till exempel byter ut ett skåp mot en diskmaskin är det viktigt att du sparar skåpet för att kunna återställa lägenheten när du flyttar ut.

Tips för dig som vill förnya ditt kök

Att fixa till köket behöver inte kosta mycket. Små förändringar kan göra stor skillnad på helhetsintrycket. Här är några smarta tips för dig som vill förnya ditt kök – utan att behöva sätta in en sprillans ny köksstomme.

Närbild på en köksbänk med en diskborste i trä och en vacker diskmedelsbehållare

Håll köket rent och snyggt

Tänk på de små detaljerna. Investera i en trevlig diskborste i trä istället för i plats och häll upp diskmedel i en fin glas- eller keramikbehållare. Små förändringar kan göra mycket för helhetsintrycket.


Ett kök med nya skåpsluckor och handtag - foto Karl Andersson

Byt ut knoppar, handtag och skåpluckor

Hitta nya stilrena alternativ som passar ditt kök. Om du har ett IKEA-kök i din lägenhet, vilket är förhållandevis vanligt i nybyggda lägenheter, kan du hitta en massa vackra alternativ på Superfront och andra liknande sajter.

Se till att spara alla originaldetaljer för att kunna sätta tillbaka dem när du flyttar ut.


Olika örter i krukor på en fönsterbräda i köket

Inred med gröna växter

Ställ en bukett snittblommor på köksbordet och färska örter i fina krukor vid fönsterbrädan. Gröna växter är ofta pricken över i:et vad gäller ett riktigt snyggt kök.Kakeldekor i retrostil på kaklet ovanför diskbänken

Piffa upp kakelplattorna med kakeldekor

Det är en snygg, enkel och prisvärd lösning när man inte kan byta ut själva kaklet. I bilden ovan ser du kakeldekor i retrostil från Dekortorget, men motiven är oändliga.


Kvinna som lagar mat, bakom henne ser man en dekorativ ljusslinga över köksbänken

Tänk på ljuset

Köp en mysig ljusslinga att ha över köksbänken, byt ut trista lysrör i taket och dekorera med levande ljus. En bra ljuskälla är A och O för att få till en hemtrevlig och varm miljö.


En hylla i köket över diskbänken med växter, örter och andra föremål

Kala väggar? Nej tack!

Måla eller tapetsera om i en snygg färg och piffa till väggarna med vackra tavlor och hyllor, där du med fördel kan lägga fina färgklickar såsom röda tomater eller gröna örtväxter såsom basilika och rosmarin.


En färgglad matta under köksbordet

Glöm inte golvet

Lägg en matta i en härlig färg under köksbordet, det livar både upp rummet och verkar ljuddämpande!


En rosa och en turkos köksstol som matchar färgskalan i köket i övrigt

Måla om möbler

Att måla om stolar och annan inredning så att de passar kökets färgtema gör ofta att kökets helhetsintryck blir mer harmoniskt.


Två kvinnor som samtalar vid en köksö i ett stort kök

Sätt in en köksö på hjul

Det kan funka både som förvaring och en naturlig samlingsyta i köket för familj och vänner.

Sammanfattning om att renovera och förnya i din hyresrätt

 • Det finns regler kring vad du som hyresgäst får ändra i köket.
 • Hyresvärden är skyldig att renovera köket om det är i dåligt skick.
 • Efter renovering kan hyran eventuellt höjas.
 • Mindre förändringar, som målning och byte av handtag, är tillåtna utan hyresvärdens godkännande.
 • Det är viktigt att spara lägenhetens ursprungliga inredningsdetaljer.
 • Större förändringar, som att byta ut fasta inredningar eller golvet, kräver tillstånd från hyresvärden.
 • Tips för förnyelse av köket:
  • Fokusera på små detaljer som diskborstar och diskmedelsbehållare.
  • Byt ut knoppar, handtag, och skåpluckor.
  • Dekorera med gröna växter.
  • Använd kakeldekor för att förändra kaklets utseende.
  • Fokusera på belysning för att skapa en mysig atmosfär.
  • Uppdatera väggdekorationer.
  • Lägg till en färgglad matta i köket.
  • Måla om möbler för att matcha kökets tema.
  • Överväg att lägga till en köksö för extra förvaring och samlingsyta.

Att renovera och förnya sitt kök i en hyresrätt kan kännas tufft med alla regler och begränsningar. Men med rätt kunskap och en dos kreativitet kan du skapa ditt drömkök utan att bryta mot några regler. Genom att fokusera på små detaljer, använda smarta lösningar och hålla en öppen dialog med din hyresvärd, kan du förvandla ditt kök till en trivsam och personlig plats.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig lite inspiration på vägen!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.