HomeQ-Logo

Husdjur i hyresrätt

2023-08-04

Illustration av hunder och katter

Har du någonsin undrat över dina rättigheter som husdjursägare i en hyresrätt? Det finns många frågor att besvara: Kan hyresvärden förbjuda husdjur? Behöver du fråga om tillåtelse innan du skaffar ett husdjur? Vad händer om ditt husdjur orsakar skador i lägenheten?

I den här bloggposten kommer vi att svara på alla dessa frågor, och mer därtill, för att ge dig en klarare bild av vad som gäller när det kommer till att ha husdjur i en hyresrätt.

Kan hyresvärden förbjuda husdjur i en hyresrätt?

Det är bara i särskilda fall en hyresvärd kan förbjuda husdjur i en hyresrätt. Detta är till exempel om huset är anpassat speciellt för allergiker.

Obs! Om du har ett husdjur i ett hus speciellt anpassat för allergiker kan du bli av med ditt hyreskontrakt.

Hyresvärden har skrivit i hyresavtalet att man inte får ha husdjur, stämmer det?

Även om din hyresvärd kan skriva in i hyresavtalet att man inte får ha husdjur i lägenheten så kan de inte förbjuda det – du får alltså ha husdjur i din lägenhet oavsett vad som står i hyresavtalet. Om din hyresvärd har skrivit in ett förbud mot husdjur i kontraktet är det dock alltid bäst att först fråga varför det står med, och om din hyresvärd har sakliga skäl till att förbudet finns. Om din hyresvärd inte kan uppvisa sakliga skäl till förbudet mot husdjur kan ärendet gå vidare till hyresnämnden.

Behöver man fråga hyresvärden om lov innan man skaffar husdjur?

Nej, du behöver inte få din värds godkännande för att skaffa husdjur.

Vad händer om skador på lägenheten uppstår på grund av mina husdjur?

Tänk på att skador och reparationer som behöver utföras i en lägenhet på grund av husdjur, till exempel rivna tapeter och trasig golvmatta, inte går in under det som kallas normalt slitage av en lägenhet. Om du ska flytta och dina husdjur har orsakat skada på lägenheten är det du själv som blir skyldig för reparation av skador.

Vanliga skador som orsakats av husdjur i en hyresrätt är slitna dörrposter och lister, rivmärken på tapeter och kiss på parkett och golvmattor.

En Boston Terrier som skapat rejäl oreda i lägenheten

Skällande hundar och andra störningar från djur, var söker jag hjälp?

Det kan vara väldigt frustrerande både med skällande hundar eller lösspringande katter som använder barnens sandlåda som toalett. Det finns dömda fall i Svea hovrätt där hyresgäster blivit av med sitt hyreskontrakt på grund av hundar som skäller eller springer lösa.

Problem med skällande hund tar du enklast upp med hyresgästen själv, eller med din hyresvärd. Om hunden skäller eller ylar när den lämnas själv hemma kanske hyresgästen inte själv vet om problemet.

  • Om du misstänker att ett husdjur vanvårdas, kontakta Länsstyrelsen.
  • Om du har problem med djur som stör eller förorenar i eller omkring ditt hyreshus, kontakta din kommun.
  • Om du blivit hotad eller angripen av en aggressiv hund ska du i första hand kontakta polisen.

Ormar i hyresrätt – vad gäller?

Om du vill ha ormar som husdjur är det bäst att först kolla med din kommun – det är kommunen som sätter bestämmelser kring att ha ormar i ett hyreshus. I vissa kommuner måste man ansöka om tillstånd, medan man i andra endast behöver tillstånd för att hålla giftormar och andra giftiga sällskapsdjur.

Katter och nät på balkonger?

Enligt Djurskyddslagen måste du som har en katt som vistas ute på en balkong som är högre upp än fem meter sätta upp något sorts skydd så att din katt inte riskerar att ramla ner och skada sig.

Som hyresgäst i en hyreslägenhet kan du sätta upp ett nät på balkongen, så länge det inte skadar balkongen och du kan återställa balkongen till sitt ursprungliga flytt vid utflyttning. Din hyresvärd kan inte neka dig att sätta upp kattnät, men tänk på att du har ansvar för skador och oljud som din katt eventuellt orsakar dina grannar!

Persisk katt som balanserar på balkongräcket

Rastning av hundar?

Enligt lagen måste vuxna hundar rastas minst var sjätte timme, äldre hundar och valpar oftare än så. Som hundägare bör man visa hänsyn till sina grannar var man rastar hunden och följa de bestämmelser som finns om koppeltvång och att alltid plocka upp hundbajs.

Så där har du det! Att ha husdjur i en hyresrätt behöver inte vara en huvudvärk. Med lite kunskap och förståelse för reglerna kan du och din fyrbenta vän njuta av er tid tillsammans i ert hem. Kom ihåg, att kommunicera och ha en bra relation med din hyresvärd kan vara nyckeln till ett problemfritt husdjursliv. Så, ta en promenad, kasta en boll, eller kanske bara kryp upp i soffan med din lurviga vän. Njut av varandras sällskap, du är nu fullt rustad för att navigera i husdjursvärlden i en hyresrätt!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.