HomeQ-Logo

Sambo i hyresrätt

2023-08-14

Ett par som håller om varandra och tittar ut över sin nya lägenhet

Flytta ihop, dela nycklar och bli sambos – låter enkelt, eller hur? Men vad betyder det egentligen att vara sambo, och vilka regler gäller i en hyresrätt? Från att klura ut vem som egentligen har rätt till lägenheten om ni gör slut till det där med samboavtal – i denna artikel dyker vi ner i sambolivets alla "måsten" och "bra-att-veta". Häng med!

Vad är en sambo?

Enligt sambolagen räknas man som sambos när två ogifta personer bor stadigvarande med varandra och har ett gemensamt hushåll. Det finns inga speciella regler kring vad ett stadigvarande samboskap betyder i lagen; oftast pekar förarbetena till lagen på att det är två personer som bott tillsammans i minst sex månader och vanligtvis ingår i ett sexuellt förhållande. Är det till exempel två kompisar som bor tillsammans gäller inte sambolagen.

Gemensamt hushåll innebär att ni delar på alla vardagliga göromål i en lägenhet och har en gemensam ekonomi.

Sambolagen

Sambolagen finns till för att skydda den mer ekonomiskt svaga parten av två sambos ifall att en separering skulle ske. För att räknas som sambos ska ni vara ett par som bor i en gemensam bostad och har gemensamt hushåll och ekonomi.

Samboavtal

Ett samboavtal är ett avtal mellan två partner där man har möjlighet att avtala bort regler som kommer med sambolagen. För att ett samboavtal ska vara giltigt måste det vara skriftligt.

I ett samboavtal kan ni avtala både att en lägenhet inte ska fördelas mellan er, eller att gemensamma bohag ni införskaffat inte ska fördelas vid en separation.

Ett samboavtal kan även användas till att fördela egendom ifall den ena partern dör; sambos har inte automatisk arvsrätt efter varandra. Om ni vill vara säkra på vad som händer ifall en av er går bort är det klokast att skriva ett testamente eller ett samboavtal.

En person som håller upp ett osignerat samboavtal

Att bli sambo

Du behöver inte meddela din hyresvärd för att flytta ihop med någon och bli sambo – din hyresvärd behöver inte ge tillstånd. Det kan dock vara klokt att kolla upp hemförsäkringen så att den täcker er båda.

Prova att bo som sambo – hyra ut hyreslägenhet i andra hand

Om ni vill testa på livet som sambos behöver ni inte direkt säga upp ett hyreskontrakt. Visserligen finns det ingen laglig, tidsbestämd gräns för hur länge man får prova att bo som sambo och hyra ut sin hyreslägenhet i andrahand, men vanligtvis ger hyresvärden tillstånd från sex månader upp till ett år.

Bodelning och hyresrätt

Om den ena sambon införskaffat lägenheten redan innan samboförhållandets början så ingår inte hyresrätten i bodelningen. Om ni däremot skaffade lägenheten för att bo där tillsammans gäller lagen om bodelning om en av er begär det – oavsett vem som står på kontraktet.

Separation

Det kan vara svårt att bestämma vem som ska få bo kvar i lägenheten, om ni inte har skrivit ett samboavtal så gäller de allmänna reglerna kring bodelning – den som bäst behöver lägenheten, får behålla den. Det spelar ingen roll vem av er som står på kontraktet, och om ni skaffat lägenheten för att bo där tillsammans ska den ingå i bodelningen om en av er begär att en bodelning ska ske.

Ta över hyreskontrakt

Det är möjligt att ge bort ett kontrakt och låta en sambo ta över lägenheten såvida den som står på kontraktet nu godkänner det. För att detta ska vara möjligt måste överlåtelsen ske utan bodelning, och ni måste ha bott tillsammans i lägenheten i tre år. En förfrågan om att ta över lägenheten måste även göras inom ett år efter att samboförhållandet upphörde, och om partern som vill överta kontraktet flyttat ut från lägenheten måste en sådan förfrågan göras inom tre månader efter datumet för utflyttning.

Om din sambo dör kan den efterlevande begära en bodelning och på så sätt ta över kontraktet för hyresrätten, precis som vid en separation.

Överta hyreskontrakt med uppsägning

Om den sambon som står på kontraktet vill säga upp sitt hyreskontrakt har den andra sambon rätt att överta lägenheten. Den nya ägaren av kontraktet måste dock kunna bevisa sin betalningsförmåga och skötsamhet som hyresgäst gentemot hyresvärden.


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.