HomeQ-Logo

Var en bra granne – tips för god grannsämja

Hus och granne

2023-08-22

Illustration av två grannar som skakar hand

Att bo i hyresrätt innebär oftast att man bor nära andra människor, vilket under rätt förutsättningar kan sätta guldkant på vardagen och berika ens sociala liv – vem vill inte ha trevliga grannar som man trivs tillsammans med? Det gör vardagen både enklare och roligare.

Risken finns förstås att relationerna inte flyter på så smidigt och att vi stör och retar oss på varandra. I vissa fall kan dåliga grannrelationer leda till konflikter som kan bli både energi- och tidskrävande.

Så, hur gör man då för att få goda grannar? Ett av de enklaste sätten är faktiskt att se till att bli en själv! Nedan följer några enkla tips för att bygga goda relationer och bidra till en härlig stämning i huset.

Vackert lägenhetshus i Sverige

En bra grund att bygga vidare på

Ett av de enklaste sätten att börja bygga en bra relation med sina grannar är något så enkelt som ett hej. Att hälsa vänligt på varandra i trappuppgången, och kanske ibland byta några ord, är ett bra sätt att skapa en gemytlig känsla. Alla är naturligtvis olika och det är såklart upp till var och en att bestämma hur mycket kontakt man vill ha, men ett enkelt hej kan de flesta bjuda på. Vem vet, kanske visar det sig att man har riktigt trevligt ihop!

Ett annat sätt att bygga en bra relation kan vara att ibland erbjuda sin hjälp med något i vardagen. Det kan vara så enkelt som att hålla upp dörren för en granne som kommer med tunga kassar i händerna, eller varför inte erbjuda sig att hjälpa till att bära? Det behöver inte krävas mycket för att skapa en känsla av uppskattning er emellan.

I semestertider kan du erbjuda hjälp med att vattna blommor om grannen ska vara bortrest. Kanske kan du på så vis även ha säkrat din egen vattningshjälp!

Person som håller i vattenkanna och vattnar sin grannes blommor

Sharing is caring!

En av de stora fördelarna med att bo nära andra människor är möjligheten till att dela med varandra. Det är ju toppen om man exempelvis kan låna ut verktyg grannarna emellan istället för att behöva köpa nytt. Det tjänar både vi och planeten på!

Ett annat trevligt sätt att dela med sig kan exempelvis vara att utbyta sticklingar av krukväxter eller den gamla klassikern att skänka en tesked bakpulver (eller valfri ingrediens - alltid är det något man missat att handla!) till grannens bakning. I bästa fall kanske man får sig en smakbit!

Viktigt är dock att tänka på att respektera andras personliga gränser och även att vara noga med att lämna tillbaka det man lånat i tid och i gott skick.

En verktygslåda med olika vanliga verktyg

Störande ljud – eller?

Hur är det nu med ljudnivån och får man egentligen ha fest i en hyreslägenhet? Olika hyresvärdar kan ha olika förhållningsregler när det kommer till störande ljud men i regel så bör du inte låta högt i din lägenhet under tidiga morgnar och sena kvällar. Det gäller såväl att spela hög musik som att köra tvättmaskin eller genomföra renoveringsarbeten.

Med det sagt så ska man inte känna att man ska behöva smyga i sitt eget hem och väldigt känsliga grannar måste ibland lära sig att acceptera ljuden av normalt liv. Det bästa är då att prata med varandra om saken.

Om man planerar att ha en tillställning i sin lägenhet är det bra att kommunicera detta tydligt med resten av huset, exempelvis genom att sätta upp informationslappar i trapphuset i god tid innan, där du skriver ut förväntad sluttid och ditt telefonnummer.

Personer som dansar och sjunger i en lägenhet i soluppgången

Vikten av god kommunikation

Det är viktigt att ha en rak och öppen kommunikation med sina grannar för att undvika att saker utvecklas till konflikter. Om du exempelvis upplever att någon inte respekterar dina personliga gränser eller kanske inte månar om ordningen i de gemensamma utrymmena såsom tvättstuga eller trapphus så är det viktigt att man känner att man kan säga ifrån.

Det kan vara bra att fundera över hur man väljer att ta upp sina synpunkter – “jag har svårt att sova när du spelar musik på kvällen” låter trevligare än exempelvis “du stör mig jämt med din höga musik”.

Det kan finnas värde i att hitta gemensamma kommunikationskanaler såsom regelbundna möten eller gruppchattar. Om det i alla fall uppstår konflikter som är svåra att lösa kan det vara en god idé att kontakta hyresvärden som medlare i konflikthanteringen.

Hitta gemensamma nämnare

För att stärka gemenskapen i huset är det trevligt att starta upp något gemensamt projekt – finns det en gård, varför inte sätta igång en härlig odling under sommarhalvåret? Vem säger nej till färska kryddor och en och annan snittblomma att plocka på sig?

En äldre och yngre granne vid en gemensam odlingslåda

Andra idéer skulle kunna vara att anordna en gemensam loppis eller sakbytardag. Att starta upp gemensamma projekt är ett perfekt sätt att lära känna varandra lite bättre, inte minst kommer det att vara en bra prat-startare i trapphuset! Spåna gärna idéer tillsammans och hitta något som passar just er förening.

Nyckelord att ta med sig i arbetet för att bli en god granne är att visa hänsyn och respekt. Det kan vara bra att tänka till en extra gång i kommunikationen med sina grannar och att försöka att vara så rak som möjligt med varandra. Förutom det så gör små gester av vänlighet mycket för att stärka en god relation till varandra och att försöka att hitta gemensamma intressen kan göra så att den utvecklas ytterligare.

Att skapa en bra kontakt med varandra gör det också lättare om man någon gång behöver hjälp samt vid de tillfällen då man faktiskt måste säga ifrån eller om konflikter uppstår.

Goda grannrelationer kommer inte alltid av sig själva, men sätter man igång en positiv trend så är det troligt att fler dras med och rätt som det är kanske ni har riktigt trevligt ihop! Goda grannar kan också bli goda vänner.

All lycka till med relationsbyggandet!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.