HomeQ-Logo

Vanliga juridiska frågor om hyresrätter

2023-08-29

Illustration av man som har funderingar om vad som gäller juridiskt när man bor i hyresrätt

Hyror och hyressättning

Undrar du vad som ingår i hyran, eller hur mycket din hyresvärd faktiskt får höja hyran med varje år? Läs vår guide om hyror här.

Kontrakt

Vad är det egentligen du skriver på? I vår stora guide om kontrakt går vi igenom vad ett kontrakt får innehålla, vad som händer om du blir sambo, separerar eller vill byta din lägenhet. Klicka dig in i vår stora guide om kontrakt här.

Hyra ut din lägenhet i andra hand

Innan du vill börja hyra ut din lägenhet i andra hand måste du först få din hyresvärds godkännande. Om din hyresvärd säger nej kan du kontakta hyresnämnden, som vid särskilda skäl kommer att låta dig hyra ut lägenheten i andra hand. Särskilda skäl är till exempel om du ska studera eller jobba på annan ort men tänker sedan flytta tillbaka, bo utomlands en tid eller prova på att bo med någon annan.

Viktigt att veta: Tänk på att om du olovligt hyr ut din lägenhet i andra hand riskerar både du och andrahandshyresgästen att bli vräkta. Om du tar för mycket betalt när du hyr ut din lägenhet i andrahand kan du även bli återbetalningsskyldig.

Reparationer, underhåll och stambyten

Om du har frågor kring vad för reparationer du får själv göra i din lägenhet, eller vad som räknas som normalt underhåll av en hyresrätt kolla in vår guide Renoveringar och stambyte i hyresrätt.

Lägsta godtagbara standard

Enligt lag så finns det en lägst godtagbar standard – ett krav på vad din bostad måste vara utrustad med. Uppvärmning, vatten, avlopp, badrum och spis ingår i den lägsta godtagbara standarden och om du har tex. Trasig spis måste din hyresvärd åtgärda detta snarast.

Har du för varmt eller kallt i lägenheten? Kolla in vår guide för minsta och högsta godkända temperatur i vår guide om värme i lägenheten här.

Får hyresvärden gå in i lägenheten hur som helst?

Nej, du som hyresgäst har oftast rätt att neka din hyresvärd från att gå in i din lägenhet. Det finns dock undantag från denna regel, till exempel om reparationer ska genomföras. I sådana lägen måste din hyresvärd har anmält sitt besök minst en månad i förväg.

Besittningsskydd – ett skydd för dig som hyresgäst

Om du har ett förstahandskontrakt omfattas du från första dagen under hyresperioden av ett besittningsskydd. Detta besittningsskydd finns även om du hyr i andra hand, men det är inte lika avancerat och börjar gälla först efter två år. Om du hyr en bostadsrätt i andra hand har du inget besittningsskydd oavsett hur länge du har hyrt lägenheten.

Besittningsskyddet skyddar dig på flera sätt som inte kan avtalas bort; det finns endast några få regler och specifika omständigheter som gör att din hyresvärd kan säga upp ditt kontrakt. Tvister mellan hyresvärdar och hyresgäster prövas i Hyresnämnden.

Obs! Kolla noga igenom ditt hyresavtal, besittningsskyddet kan avtalas bort i ett hyresavtal.

Vräkt och att bli av med kontrakt

Omständigheter som gör att din värd, enligt lag, får säga upp kontraktet:

  • Huset ska rivas
  • Lägenheten hyrs ut utan tillstånd i andra hand
  • Hyresgästen betalar inte hyran i tid
  • Lägenheten vanvårdas

Hyresgästföreningen

Om du har frågor kring ditt boende kan du ringa till hyresgästföreningen, deras juridiska service ingår om du är medlem. Hyresgästföreningen har både jurister och handläggare som är experter på hyreslagen och kan ge dig juridiskt stöd i konflikter.


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.