HomeQ-Logo

Renoveringar och stambyte i hyresrätt

2022-12-08

Köks renovering

Om du är i behov av renovering eller om något gått sönder i din lägenhet, till exempel spis eller kylskåp, är det din värd som ska utföra renovering och reparation. Men kanske vill du själva måla om eller tapetsera? I den här guiden går vi igenom de olika typerna av renoveringar som berör hyresrätter, och vad du själv får göra och renovera i din hyresrätt.

Det finns tre olika former av renovering som kan utföras i en hyresrätt. Dessa är:

  • Upprustning. Även kallad ombyggnad eller stambyte, till exempel renovering av kök och badrum

  • Underhåll. Enklare renoveringar i form av tapetsering och ommålning

  • Renovera själv på egen hand. Till exempel tapetsera om väggar och måla om

Lägsta godtagbara standard, vad är det egentligen?

Lägsta godtagbara standard säger vad en bostad måste vara utrustad med. Hit hör spis, uppvärmning, vatten, avlopp och badrum. Om din hyresvärd anser att din bostad inte lever upp till denna standard får renoveringar utföras utan ditt medgivande. Även underhåll av lägenheten i form av tapetsering, byte av golv, ommålning och byta vitvaror mot modernare varianter får ske utan hyresgästens medgivande.

Upprustning och stambyten

Renovering av kök och badrum

Större renoveringar av kök och badrum kan innebära stora störningsmoment på ens vardagliga liv. I vissa fall kan man ha rätt till en ersättningslägenhet – det är dock upp till din hyresvärd att bestämme om detta. Om du måste bo kvar i lägenheten under renoveringen har du rätt till nedsatt hyra, beroende på hur mycket av lägenheten du inte längre kan använda på ett normalt sätt.

Om du tvingas bo någon annan stans medan renoveringen pågår kan du även få tillbaka pengar på extra utlägg du behövt göra, till exempel göra längre resor till jobbet eller behöva tvätta någon annan stans.

Hyresvärden vill renovera mitt kök, måste jag gå med på det?

Nej, du måste inte alltid godkänna de åtgärder som din hyresvärd vill utföra. Din hyresvärd kan dock, om du inte godkänner renoveringarna, gå vidare med ärendet till Hyresnämnden som ofta beslutar att en hyresvärd får genomföra de önskade renoveringarna och upprustningarna.

Hur gör jag för att söka ersättning på grund av upprustning?

Det är bättre att vänta till att renoveringen är färdig innan du begär ersättning så att du enklare kan beskriva hur mycket du har störts av renoveringen och hur länge dessa störningar har pågått. En ansökan om ersättning på grund av renovering skickar du till din hyresvärd.

Upprustning kan innebära höjd hyra

Om en upprustning sker på ett sådant sätt att standarden höjs på lägenheten kan även din hyra höjas. En standardhöjning sker ofta när till exempel parkettgolv läggs in, du får en säkerhetsdörr eller att badrum och kök har renoverats.

Underhåll

Vad innebär underhåll i en hyresrätt?

Exempel på saker som räknas som underhåll i en hyresrätt

  • Tapetsering eller målning av väggar

  • Målning

  • Målning av snickerier, till exempel lister

  • Slipning av parkett

  • Utbyte av plastmatta

  • Reparation och utbyte av vitvaror

Hur får jag min hyresvärd att gå med på renovering i min hyresrätt?

I de flesta kommuner har Hyresgästföreningen tillsammans med fastighetsägare kommit överens om hur ofta en lägenhet ska underhållas – om det är tid för underhåll av din lägenhet så är det enklast att du skriver en konkret lista på det du anser behövs göras. Skriv ner rum för rum, även för allmänna utrymmen i huset (till exempel om du tycker att något behöver göras i en tvättstuga) och skicka listan till din hyresvärd. Om det är dags för renovering av din hyresrätt och du och din hyresvärd inte kommer överens kan du kontakta Hyresgästföreningen för hjälp.

Felanmälan

Du har som hyresgäst rätt till att ha fungerande kyl, frys och spis i din hyresrätt. Om något i din lägenhet är trasigt, till exempel ett kylskåp, droppande kranar eller trasiga tvättmaskiner i tvättstugan ska du lämna en felanmälan till din hyresvärd eller fastighetsförvaltare.

Renovera själv

Får man renovera sin hyresrätt själv?

Kort svar: Ja! Du har rätt till att själva måla, tapetsera och göra andra liknande renoveringar i din hyreslägenhet. Det är dock viktigt att tänka på att resultatet måste vara snyggt och att valet av färger och material måste anses tillhöra en ”normal smak”, annars kan du bli ersättningsskyldig av värden när du flyttar ut om de måste göra om hyresrätten efter dina renoveringar.

Om du själv utför renoveringar i form av till exempel ommålning och tapetsering har du inte rätt till ersättning från din hyresvärd, som vid köksrenovering när du kan få reducerad hyra för att du ej kan använda alla utrymmen i din bostad.

Frågor och svar på renoveringar du själv får göra i din hyresrätt:

Tapetsera och måla om? ✅

Läs dock här ovan om det som kallas ”Normal smak”.

Byta golv? ❌

Du kan dock kontakta din värd och fråga, om du vill byta ut golvmatta eller slipa parkett.

Lägga in heltäckningsmatta? ✅

Byta ut dörrar så som innerdörrar och garderobsdörrar? ✅

Men du måste spara de gamla materialen så att du kan återställa din hyresrätt till sitt ursprungliga skick vid flytt.

Installera diskmaskin? ✅

Det är tillåtet att installera en diskmaskin, men precis som vid byte av dörrar måste din lägenhet återställas vid eventuell flytt.

Byta köksluckor och beslag? ✅

Men se till att spara de gamla.

Byta vitvaror? ✅

Men du måste kunna förvara den äldre utrustningen.

Installera tvättmaskin?

Oftast. När det kommer till våtutrymmen som badrum är det enklast att ta kontakt med din hyresvärd för mer information.

Lägga kakel? ❌

Du kan bli skadeståndsskyldig ifall vattenskador skulle uppstå, det är bäst att först kolla med din hyresvärd och sedan anlita en utbildad fackman att göra jobbet.

Byta ut eller installera en köksfläkt? ❌

Renovera köket i form av att riva ut och ersätta köksinredning? ❌

Glöm inte att elektronisk utrustning som disk- och tvättmaskin måste monteras och installeras av en utbildad fackman så att du är skyddad av din hemförsäkring ifall utrustningen skulle gå sönder och till exempel en vattenläcka sker.

Vill du ändra om hemma? Här har vi listat tips på hur du enkelt kan förnya detaljerna i din hyresrätt.

Köp nya handtag eller knoppar till köket.

Det är oftast enkelt att byta ut handtagen till dina köksluckor och lådor om de använder samma fästanordning på de som redan finns, tänk bara på att spara på de gamla knopparna.

Förnya badrummet utan att måla om.

Det kan vara svårt att ändra designen på sitt badrum, så satsa istället på detaljerna. Allt från tvålpump, tandborstmugg och textiler som duschdraperi, badrumsmatta och handdukar kan förnya ditt badrum.

Ändra planlösningen.

Istället för att riva väggar kan du sätta upp draperier eller använda rumsavdelare och bokhyllor för att förändra planlösningen i din lägenhet.

Gör kakelplattorna dina med dekorplast.

Dekorplast är som klistermärken, fast för din inredning. Med dekorplast i samma storlek som ditt kakel gör du enkelt ditt köp lite mera personligt.

Tråkigt golv? Lös det med en rolig matta.

Det är inte alltid golvet i ens hyresrätt är i ens smak. Köp istället en matta du verkligen gillar och låt den vara en stor inredningsdetalj i rummet!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.