HomeQ-Logo

Så inreder du en liten lägenhet och får den att kännas större

2024-06-04

Illustration på en liten lägenhet.

De flesta av oss har nog bott på platser som varit mindre än vi varit vana vid, ibland även mindre än vad som känts bekvämt. Oavsett om du bor ensam på 26 kvadrat eller delar ett litet utrymme med andra kan tipsen i den här artikeln vara till god hjälp för dig som vill maximera utrymmet i din bostad – och få den att både se och kännas större.


Lite lägenhet som utnyttjat ytorna till max.

Att utnyttja ytorna i en liten lägenhet till max

Gör det bästa av planlösningen

Lägenheter som egentligen är lika stora kan upplevas väldigt olika beroende på planlösning. Finns det “döda” ytor i ditt hem som du inte använder, eller rum som skärmas av i onödan? När du bor i hyresrätt kan du inte renovera om som i en bostadsrätt, men det kan vara en bra idé att börja med att se över möblering och annat som kan frigöra utrymme genom rätt placering.

Använd ovanliga ytor

Förvara böcker och annat på “ovanliga” platser såsom fönsterkarmar och element, förutsatt att de inte är varma. På så sätt utnyttjar du din bostads fulla kapacitet – utan att bostaden känns rörig.

Utnyttja hela takhöjden

För att dra nytta av dina kvadratmeter till max utan att det känns rörigt och plottrigt för ögat, bör du satsa på att utnyttja hela takhöjden. Satsa på att bygga hyllor och skåp upp mot väggarna och hyllor runt dörrar för att ge extra förvaringsutrymme.


Liten lägenhet med smart möblering.

Smart möblering för små lägenheter

Prioritera: Tänk noga på vilka möbler du verkligen behöver i ett rum – och håll det minimalistiskt. Det gör att du frigör en massa yta och utrymme att röra dig på i rummet.

Placera rätt: Ställ möbler en bit bort från väggar och andra möbler för att ge en känsla av ett större rum. Ställ aldrig möbler framför fönster – det får rummet att upplevas som mindre. Att i stället ha det tomt under fönstret ger ett intryck av djup och får rummet att upplevas mer rymligt.

Litet och ljust: Genomskinliga möbler tar oftast mindre visuell plats än möbler i starka färger. Runda och minimalistiska bord är bra i små kök och vardagsrum då det går att få plats med flera stolar runt om utan att det ser plottrigt ut.

Multifunktionalitet: Genom att satsa på multifunktionella möbler kan du maximera utrymmet när du behöver det. Kanske funkar det lika bra med en hopfällbar bäddsoffa som en regelrätt säng om sovrummet är litet? Exempelvis Jysk har många bäddsoffor i olika storlekar.


Smart förvaring under sängen.

Smart och dold förvaring i liten lägenhet

Smart förvaring: Genom att satsa på smart förvaring kan du maximera utrymmet i en liten bostad och få mer plats för annat. Du kan hitta många olika typer av möbler med smart förvaring på bland annat IKEA.

Dold förvaring: Saker som kläder och skor med kan läggas i lådor som placeras högt eller lågt i hemmet – bort från ytan där du rör dig till vardags. En klassiker är att lägga saker under sängen eller soffan. Eller varför inte slå två flugor i en smäll och skaffa en multifunktionell möbel med smart förvaring, som denna dagbädd från IKEA med inbyggd förvaring?


Liten och luftig lagenhet i neutrala färger.

Inred för en luftigare känsla

Neutrala färger

Håll bostaden och dess inredning i en neutral och ljus färgskala för att få hemmet att kännas större och luftigare ut. HomeQ har tidigare skrivit om hur du ska tänka när du målar om i en hyresrätt.

Vägginredning

Om du har tavlor hängande på väggarna kan du hänga dem lägre än du kanske är van vid så att bostaden upplevs vara högre i tak. Det ger ett luftigare intryck som får bostaden att kännas större än vad den är.

Ränder

Inred med randiga möbler och ha randiga tapeter på väggarna – det får allt att kännas större och längre. Satsa på lodräta ränder, vågrät ränder ger inte samma effekt.

Gardiner

Välj ljusa, långa och tunna gardiner som sträcker sig från fönstret ner till golvet – det ger intrycket av en större takhöjd.

Speglar

Satsa på många speglar i bostaden, de reflekterar ljus som får bostaden att kännas större. Genom att placera en stor spegel vid en av väggarna i bostaden ger du intrycket av ett större djup, vilket ger ett luftigt intryck.

Ljuskällor

Som nämnt tidigare är ljus viktigt för att få ett rum och en bostad att kännas större än vad den verkligen är. Använd flera olika typer av ljuskällor och känn efter vilka delar av bostaden du vill rikta extra fokus mot.

Detaljer

Satsa på färre inredningsdetaljer och håll det enkelt och minimalistiskt för att ge intrycket av ett större och renare hem.

Städa

Genom att hålla hemmet rent och städat upplevs bostaden som större, luftigare och fräschare.


Sammanfattning

  • Utnyttja bostadens yta till max genom att se över planlösning, möblering och inredning. Satsa på mindre men väl valda möbler och inredningsdetaljer.
  • Inred med ljusa färger för en luftigare känsla i bostaden.
  • Satsa på speglar och ljus för att ge intrycket av ett större djup.
  • Lodräta ränder på möbler och väggar är toppen för att ge hemmet en luftigare känsla.
  • Smarta möbler och dold förvaring maximerar utrymmet i en liten bostad.
  • Bostaden upplevs som större om den är ren och fräsch, städa därför regelbundet.

Med dessa tips kan du nu skapa dig en större och luftigare bostad. Lycka till!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.