2022-12-08
85% av Sveriges invånare bor i tätort. Det är alltid något som låter i en stad: sophämtning, byggarbeten, olika evenemang och restauranger, lekande barn och trafiklösningar. Precis som fåglar sjunger starkare höjer vi människor rösten för att höras i ljudliga omgivningar. Vi redogör för hur buller påverkar oss människor och vilka regler som finns kring ljud och oljud.
Buller kan försämra din sömn, göra dig tröttare och mer stressad. Vid för starkt ljud kan de ljudkänsliga hårcellerna i innerörat och nervceller i hörselnerven skadas - ju starkare ljudet är desto kortare tid behövs det för att en skada ska uppstå.
2015 ändrades reglerna för tillåtna bullernivån för att fler mindre bostäder ska kunna byggas.
I första hand ska du vända dig till din fastighetsägare. Skriv ner vilka tider på dygnet samt en beskrivning av bullret och vad du tror det kommer ifrån. Om ljudet kommer från en annan fastighet, eller din fastighetsägare inte hjälper dig, vänd dig till miljöförvaltningen.
Ju mer tyg desto bättre! Stoppade möbler, kraftiga och tunga gardiner och draperier, tjocka mattor samt ljudabsorberande vägg- och takdekorationer är bra ljuddämpande inredning. Sätt filttassar på stolsben, mattor under bord och lägg dukar på borden.
Ljud från grannar kan upplevas störande, tex. hög ljudnivå från tv, musik, fester och skällande hundar. Normala ljud som röster, ljud från steg och brus från vattenledningar får man tåla i viss omfattning, men man får inte utsätta sina grannar för allt för mycket buller. Oftast räcker det att diskutera problemet med grannen, i lyhörda hus kan det vara så att grannen inte är medveten om ljudnivån. Hjälper inte det ska man kontakta din fastighetsägare, många fastighetsägare har även en störningsjour man kan vända sig till.
Hörs det mycket när barnen leker på golvet, tipsa grannen om att skaffa en rolig lekmatta till barnen. Be grannen ljudisolera bättre, eller kontakta hyresvärden som kan hjälpa dig att prata med grannen.
I många fastigheter finns det ventilationsfläktar och kylaggregat placerade på utsidan av fasaden, på vindar eller på andra platser i huset. Det kan även förekomma ljud från hissar, trappor, avlopp och tvättmaskiner. Det är fastighetsägaren som har skyldighet att utreda klagomålet. Det innebär att fastighetsägaren, om det behövs, ska mäta hur hög ljudnivån är.
Buller från väg- och spårtrafik kan orsaka höga ljudnivåer både utomhus och inomhus. Nya fönster, plank och trafikomläggningar kan göra ljudnivåerna acceptabla. Buller från trafik beror på antalet fordon och hur nära huset vägen ligger. Miljöförvaltningen är tillsynsmyndighet och kan ställa krav på åtgärder om bullret från trafik är för högt; om du upplever trafikbuller är det i första hand Trafikverket eller din kommun du ska kontakta.
bör inte överskrida 55 dBA ljudnivå vid en fasad.
Bullret får inte överskrida 55 dBA ekvivalent eller 70 dBA maximal ljudnivå vid flygtrafik. Om bullret däremot överskrider 70dBA får den inte överskridas mer än sexton gånger mellan kl 06-22 och tre gånger 22-06. Låter det krångligt? Kontakta din fastighetsägare eller miljökontor för att veta mer.
Kontakta i första hand miljö- och hälsoskyddskontoret så du kan få en bedömning av bullernivåerna. Be sedan värden att ljudisolera bättre. Om värden inte hjälper till kontakta Hyresgästföreningen.