HomeQ-Logo

Tre tips som hjälper dig att få en lägenhet på HomeQ

2023-07-28

Illustration av tre HomeQ-ikoner som symboliserar de tre steg alla användare bör ta för att maximera sina chanser att få en lägenhet på HomeQ

(This article is also available in English.)

Att hitta den perfekta lägenheten kan vara en utmaning, men det finns vissa steg du kan ta för att öka dina chanser att lyckas. I denna artikel ger vi tips som maximerar dina chanser att säkra ett förstahandskontrakt med hjälp av HomeQ.

Vi går igenom vikten av att ha en komplett profil, hur du skriver ett övertygande personligt brev, hur du håller dig uppdaterad om nypublicerade lägenheter och, när du hittat en lägenhet du gillar, bekräftar din sysselsättning.

Abstrakt illustration som symboliserar tips 1 för att få en lägenhet på HomeQ – Skapa profil

1. Skapa din profil och skriv ett bra personligt brev

En komplett profil är en förutsättning för att söka lägenheter på HomeQ.

Skapa din profil nu genom att ange ditt telefonnummer, skriv ett personligt brev, ange hur du bor idag (detta är ett vanligt krav från hyresvärdar som hyr ut förstahandskontrakt) och vem som kommer att bo i lägenheten (här kan du även lägga till medsökande eller borgensman).

Lägg särskild vikt på det personliga brevet. Hyresvärdar använder ditt brev som en del av deras bedömningsprocess för att välja hyresgäster. Av den anledningen är det viktigt att skriva ett personligt brev som ger dem en bra bild av vem du är.

Det personliga brevet är en ypperlig möjlighet att skapa en personlig koppling. Du kan förklara eventuella omständigheter eller skäl som kan påverka din ansökan. Du kan uttrycka din motivation och entusiasm för att bo i lägenheten och området. Det är en chans att betona dina positiva egenskaper som hyresgäst och få dig att sticka ut från andra sökande.

När du skriver ditt personliga brev bör du:

  • Beskriva din bakgrund och andra relevanta detaljer.
  • Betona din pålitlighet och ansvarstagande som hyresgäst.
  • Förklara eventuella särskilda omständigheter.
  • Visa din motivation och engagemang för att vårda och underhålla lägenheten.
  • Avsluta med en vänlig hälsning och en uppmaning till vidare kontakt.

Abstrakt illustration som symboliserar tips 2 för att få en lägenhet på HomeQ – Skapa bevakningar

2. Skapa bevakningar och sök lägenheter kontinuerligt

För att öka dina chanser att hitta en lägenhet via HomeQ är det viktigt att vara aktiv och söka kontinuerligt. Det publiceras nya lägenheter varje dag över hela landet och det är ofta en fördel att skicka in din ansökan tidigt så att ditt namn syns i hyresvärdens intresselista så länge som möjligt.

Ett bra sätt att garantera att du inte missar nypublicerade lägenheter är att skapa ett antal bevakningar. Du kan göra detta genom att använda sök- och filterfunktionen och därefter klicka på Skapa bevakning.

Du kommer då att få ett mejl vid elvatiden på kvällen varje gång det finns lediga lägenheter som passar dina bevakningskriterier.

På HomeQ kan du lämna upp till fem intresseanmälningar samtidigt, så se till att utnyttja detta fullt ut genom att använda alla fem platser.

För nyproduktioner finns det inga begränsningar när det gäller intresseanmälningar. Ta fördel av detta och anmäl ditt intresse för alla nyproduktioner som du är intresserad av.

Genom att vara aktiv, skapa bevakningar och utnyttja de tillgängliga intresseanmälningarna på HomeQ ökar du dina möjligheter att hitta och säkra drömlyan.

Abstrakt illustration som symboliserar tips 3 för att få en lägenhet på HomeQ – Lägg till sysselsättning

3. Lägg till din sysselsättning

För att kunna söka lägenheter på HomeQ måste du, utöver att ha skapat en profil, också ha lagt till en sysselsättning. Du behöver inte lägga till och bekräfta din sysselsättning förrän du är aktivt bostadssökande.

Alla hyresvärdar har sina egna unika krav på bostadssökande som de vill se som hyresgäster. Det kan exempelvis handla om att den sökandes inkomst ska nå upp till en viss nivå, att inkomsten ska komma från en specifik typ av sysselsättning eller att det finns en avsaknad av betalningsanmärkningar.

Genom att ladda upp rätt dokument och intyg som bekräftar din sysselsättning och inkomst, till exempel anställningsavtal, lönespecifikationer, studielån eller arbetsgivarintyg, ger du en klar indikation på att du har en regelbunden och långsiktig inkomstkälla som gör att du klarar att betala hyran.

Viktigt: Du behöver bara ladda upp dina dokument när du är aktivt bostadssökande. Dina dokument är därefter “aktiva” i 90 dagar innan de raderas och du måste ladda upp nya dokument. Anledningen till detta är att vi vill skydda din personliga information samt att det är viktigt för hyresvärdarna i deras bedömning att informationen inte är utdaterad.

För att summera, följ dessa steg för att säkra drömhemmet:

  • Skapa en fullständig profil: Detta är grunden för din bostadssökning. Inkludera alla relevanta uppgifter och skriv ett starkt personligt brev som ger en bra bild av vem du är.

  • Var aktiv i din bostadssökning: Sök kontinuerligt efter lägenheter och skapa bevakningar för att få uppdateringar om nya bostäder som matchar dina kriterier.

  • Bekräfta din sysselsättning: Ladda upp relevanta dokument för att bekräfta din sysselsättning och inkomst.

Lycka till på bostadsjakten! Om du har några som helst frågor kring hur HomeQ fungerar, tveka inte att höra av dig till oss på support@homeq.se eller klicka på chattikonen i nedre högra hörnet så hjälper vi dig.


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.