HomeQ-Logo

Smarta tips för en renare diskmaskin

2024-04-29

Illustration på en person som rengör diskmaskinen.

Börjar det lukta unket när du öppnar diskmaskinen och dina tallrikar, glas och bestick inte blir helt rena är det högst troligt att din diskmaskin behöver rengöras inifrån.


En person visar på saker som är bra att ha i hemmet för rengöring, bland annat citron och bikarbonat.

Bra att ha hemma

För att tvätta rent diskmaskinen och se att den håller sig ren kan följande saker komma till användning:

Rengöringsmedel: Välj en produkt som är anpassad efter diskmaskiner. Hur produkten används varierar, en del fungerar som en vanlig diskmaskinstablett fast för att rengöra inifrån och andra är i flytande form. Läs på förpackningen för att se vad som passar just din diskmaskin.

Diskmedel och såpa: Funkar bra för att rengöra diskmaskinens löstagbara delar och för att torka maskinens insida med.

Ättika: För att få bort kalk- och fettavlagringar i diskmaskinen kan du använda dig av ättika. Häll 1-2 cl ättika i diskmedelsfacket och kör ett kort program. Hjälper även till att få bort dålig lukt i diskmaskinen.

Citronsyra: Om du tycker att ättikalukten är för stark kan du med fördel använda dig av citronsyra för att rengöra diskmaskinen. Häll några matskedar i diskmedelsfacket och kör ett kort program för att rengöra.

Diskmaskinssalt: Saltet motverkar kalkavlagringar i diskmaskinen. Du behöver enbart använda diskmaskinssalt om du har hårt vatten. Hur hårt eller mjukt ditt vatten är beror på var du bor. Grumme har sammanställt en lista över vattenhårdheten på olika platser i landet. För specifik information om vad som gäller precis där du bor är det enklast att kontakta vattenverket på din ort. Diskmaskinssalt hittar du i vanliga livsmedelsbutiker och fylls på i en behållare med skruvlock i nederdelen av din diskmaskin. Bokstaven “S” brukar lysa på diskmaskinens display när det är dags att fylla på med salt.

Spolglans: Om disken fortfarande är blöt när du tar ut den är det möjligt att diskmaskinen behöver fyllas på med spolglans. Mängden spolglans som behövs är beroende av hårdheten på ditt vatten. Spolglansen hjälper till att ta bort vatten från disken under sista sköljningen och förhindrar att vattendroppar torkar in och lämnar fläckar.


Estetiska rengöringsprylar för hemmet.

Verktyg för att rengöra diskmaskinen

Det krävs varken dyra eller många verktyg för att rengöra diskmaskinen, utan det mesta som behövs har du förhoppningsvis redan hemma. Nedan följer en lista på saker som kan komma till användning när du gör rent din diskmaskin:

 • Diskborste – för att skrubba rent inne i maskinen och rengöra maskinens filter
 • Kökssvamp – för att svabba av inne och utanför diskmaskinen
 • Disktrasa eller mikrofiberduk – för att torka rent inne och utanför maskinen
 • Tandborste – för att rengöra diskmaskinens spolglans- och diskmedelsfack och andra skrymslen och vrån
 • Tandpetare – för att rengöra spolarmarna


En person gör rent filter i diskmaskin.

Så rengör du diskmaskinen – steg för steg

Tänk på att det lätt blir blött under diskmaskinen så för att skydda golvet är det viktigt att du lägger en handduk eller lite tidningspapper under diskmaskinen innan du börjar jobba.

 • Läs din diskmaskins manual för att få bättre förståelse för var saker och ting finns i din maskin och hur du ska göra för att rengöra dem. Om du inte har kvar pappersmanualen kan du ofta enkelt hitta den online genom att söka på produktens modellnummer.
 • Töm diskmaskinen på disk och kör ett kort program med ättika eller alternativ till ättika såsom citronsyra eller bikarbonat.
 • Plocka bort lösa delar såsom bestickskorgar och dra och haka ur diskmaskinskorgarna.
 • Plocka ur silen och lossa på filtret. Här kan det finnas mycket matrester och annat som ger upphov till dålig lukt så skrubba noggrant och ingående med diskmedel.
 • Ta bort spolarmarna och diska för hand. Om de små hålen som vattnet rinner genom är tilltäppta kan du använda dig av en tandpetare för att göra rent.
 • Använd tandborsten för att rengöra diskmaskinens mindre delar och fack för diskmedel och spolglans.
 • Använd en tvättsvamp och torka rent maskinens lister med tvättmedel och vatten.
 • Torka torrt med en trasa inne i diskmaskinen.
 • Gör rent diskmaskinens ram som inte kommer i kontakt med vatten med en blöt trasa och torka torrt. Skrubba med en tandborste vid gångjärnen.


Citron i diskmaskin fräschar upp.

Enkla vardagstips för en fräschare diskmaskin

Genom att ta lite extra tid på dig att göra rent tallrikar och underhålla diskmaskinen varje gång du ställer in disk håller du diskmaskinen fräsch längre och slipper storstäda allt för ofta. Nedan följer åtta enkla tips:

 • Efter avslutat diskprogram, kolla in i maskinen och se om det finns kvar några matrester. Ta i så fall bort dessa istället för att låta dem ligga kvar till nästa disk, det gör både disken renare och du behöver rensa filtret mer sällan.
 • Gör rent filtret varje vecka om du använder diskmaskinen flera gånger i veckan. Diska av den med handdiskmedel innan du sätter tillbaka den in i maskinen.
 • Skrapa av matrester och skölj dina tallrikar innan du sätter in dem i maskinen för att minska matlukten innan ett diskprogram satts på.
 • Sätt inte tallrikarna och glasen för tajt inpå varandra – då blir det inte rent. Placera alla glas vända nedåt för att de ska kunna tvättas rena.
 • Använd rätt mängd diskmedel och överdosera inte – det gör bara disken klibbig då det kan bli svårt för maskinen att få bort det överblivna sköljmedlet.
 • Låt diskmaskinen få stå öppen och torka ur en stund efter du plockat ut disken – annars finns det risk att mögel och bakterier samlas inne i maskinen.
 • Ha några skivor överbliven citrusfrukt i bestickkorgen när du kör diskprogram – det hjälper till att rengöra diskmaskinen och har en fräsch lukt.
 • Kör gärna en tom maskin då och då för att rengöra diskmaskinen inifrån och satsa på att djuprengöra diskmaskinen någon gång i månaden om du använder diskmaskinen regelbundet.


En ren diskmaskin.

Sammanfattning

Se till att ha diskmedel, ättika eller citronsyra, diskmaskinssalt och spolglans hemma för när du behöver rengöra diskmaskinen på djupet

 • Bra verktyg för att rengöra diskmaskinen är diskborste, tvättsvamp, disktrasa, en tandpetare och tandborste.
 • Kolla alltid diskmaskinens manual innan du sätter ingång med rengöringen för att se var saker och ting finns i din maskin.
 • Med enkla vardagstips såsom att ha för vana att skölja av tallrikarna innan du sätter in dem i maskinen och att köra med en tom maskin då och då gör att din diskmaskin håller sig fräsch längre tid mellan rengöringstillfällena.
 • Satsa på att rengöra diskmaskinens filter en gång i veckan och djuprengör din maskin cirka en gång i månaden, eller vid behov.

Med dessa tips blir din diskmaskin fräsch och fin – som om den vore ny!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.