HomeQ-Logo

Så får du rätt temperatur i kylskåpet

2024-04-10

Illustration på rätt temperatur i kylskåpet.

Brukar dina livsmedel snabbt bli dåliga? Kan matvaror frysa fast om de står på fel plats i kylen? Då har du nog problem med temperaturen i ditt kylskåp.


Livsmedelsverkets rekommendationer

Kylskåpet ska ha en temperatur på max 8 grader, enligt Livsmedelsverket. Om du manuellt ställer in temperaturen i kylskåpet bör du sikta på runt 4-5 grader, det får dina matvaror att hålla längre. Generellt sett håller sig matvaror längre i kalla temperaturer, men kolla på eventuella förpackningar för att se vad som funkar bäst!


En temperaturmätare för kylskåpet.

Mät temperaturen på rätt sätt

För att få en representativ bild av ditt kylskåps temperatur bör du mäta mitt i kylskåpet. Du kan exempelvis ställa in en skål med vatten och en termometer i mellersta hyllan för att kunna mäta kylskåpets temperatur.


Möglig ost på grund av dålig kyl.

Tecken på att ditt kylskåp har fel temperatur

Om din mat blir dålig snabbt och/eller luktar mycket kan det vara tecken på att ditt kylskåp har en för hög temperatur. Om det blir is på väggarna och mat ofta fryser fast är det ett tecken på att kylskåpet är för kallt. Felanmäl till hyresvärden om ditt kylskåp har en för hög eller för låg temperatur.


Digital temperaturmätare på kylskåp.

Så ändrar du temperaturen i kylskåpet

Temperaturinställningarna för kylskåpet kan variera från kylskåp till kylskåp. Kolla instruktionsmanualen för att se vad som gäller för just dig. Vissa kylskåp har en inbyggd termometer medan andra enbart visar en siffra mellan 1 till 5, där 5 är kallast och 1 varmast. Andra modeller har specialinställningar som superinkylning, vilket lämpar sig bra vid storköp, eller dynamisk kylning som fördelar temperaturen jämnt i kylen.


En kvinna ställer in kyl känsliga varor högst upp.

Förvara maten på rätt sätt

Matvaror håller längre om du optimerar dess placering i kylskåpet. Känsliga matvaror såsom mejeriprodukter och kött förvaras med fördel längst ner i kylskåpet, då det är kallare där. I kylskåpsdörren kan du med fördel ha tålig mat såsom sylt och konserver, då temperaturen kan variera kraftigt här. I denna artikel kan du läsa mer om hur du placerar maten rätt i kylen och får ett rent och organiserat kylskåp.


Förvaringsmatlådor i olika färger ställs in i kylen.

Pressa inte in för mycket mat

Packa inte in dina matvaror för tätt i kylen, det gör att temperaturen i kylen höjs och matvarorna blir dåliga snabbare. Ha lite luft emellan varje matvara för att låta kylskåpets fläktar kyla ner allt till rätt temperatur.


En kvinna som sover med kylskåpet öppet.

Så håller du en jämn temperatur i kylen

För att hålla dina matvaror fräscha så lång tid som möjligt är det viktigt att kylskåpets temperatur hålls stabil. Nedan följer några tips:

  • Ställ aldrig in varm mat direkt i kylen, utan låt den svalna i rumstemperatur först. Dels höjer den varma maten kylskåpets innertemperatur så kylskåpet drar extra mycket el för att kompensera, sen kan värmen skada livsmedel som redan ligger i kylen.
  • Öppna inte kylskåpsdörren i onödan! Även om det kan vara svårt när man är sugen på något gott men inte vet vad man ska äta är det viktigt att bara öppna kylskåpsdörren när man faktiskt behöver, inte bara för att kolla vad som finns. Ju oftare du öppnar kylskåpsdörren desto mer behöver kylskåpet jobba för att hålla en stabil temperatur. Se till att alltid stänga kylskåpsdörren ordentligt efter dig för att inte värme ska läcka ut.
  • Kolla regelbundet kylskåpets temperatur och inställningar för att se att inte något är trasigt eller att du av misstag råkat höja temperaturen.


Sammanfattning

  • Livsmedelsverket rekommenderar att kylskåp ska ha en innertemperatur på max 8 grader. Sikta på att hålla runt 4-5 grader för att maximera matvarornas livslängd.
  • Mät kylskåpets temperatur i mitten av kylskåpet. Du kan ställa in en skål med vatten och en termometer för att få en uppfattning av ditt kylskåps temperatur.
  • Kolla ditt kylskåps instruktionsmanual för att se hur du ändrar temperaturinställningarna och dra nytta av eventuella specialinställningar när du exempelvis storhandlar.
  • Genom att placera maten rätt, inte pressa in för mycket mat, inte öppna kylskåpet i onödan, inte ställa in varm mat och regelbundet kolla temperaturen i kylskåpet får du ditt kylskåp att hålla en jämnare temperatur och dina matvaror att hålla sig fräscha längre.

Nu vet du hur du får ett energismart kylskåp som håller dina matvaror fräscha längre!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.