2024-03-20
Att ha det snyggt och prydligt i kylskåpet är kanske inte prio ett på din städlista. Men det är värt att lägga lite tid och energi på stället där du förvarar maten – dels för att det känns trevligare när du öppnar kylskåpet, men även för att ett överfullt kylskåp drar mer energi när varorna ska kylas ner.
Börja med att ta ut alla matvaror och sortera bort mat som ska slängas eller läggas i frysen. Saker som bröd och överblivna matlådor kan med fördel frysas in om de inte kommer att ätas upp inom några dagar. Här får du tips på mat som passar bra att frysa in.
Ta en fuktig trasa och rengör kylskåpets alla delar – både yttre och inre. Skrubba bort eventuella matrester och annat ofräscht. Ta ut hyllplanen och torka rent. Använd en köksrengöringsspray för att få dem skinande rena. Sprayen kan du även använda för att göra rent i ugnen eller för att få bort smuts och rester från stekpannor och liknande. Torka torrt med en köksduk innan du ställer in hyllplanen i kylskåpet igen.
Om du behöver ta reda på hur många grader din kyl är kan du enkelt göra detta genom att placera en termometer i en skål vatten i kylen. Vatten håller en mer jämn temperatur än luften och ger ett bättre utslag än om du hade mätt temperaturen på olika platser i kylen, då temperaturen kan variera mellan olika hyllplan.
Innan du ställer tillbaka matvarorna – dubbelkolla ditt kylskåps inställningar. Är det lagom kallt för att matvarorna ska hålla sig fräscha, men inte så de fryser fast? Kylens temperatur ska ligga på plus fyra grader enligt Energimyndigheten, men det är olika om du exempelvis ska tina mat. Här kan du läsa mer.
Innan du ställer in matvarorna, kolla att allt verkligen mår bäst av att vara i kylskåpet. Grönsaker och frukt såsom tomater och bananer mår bäst av att vara i rumstemperatur. Här får du tips på hur du förvarar dina frukt och grönt rätt.
Visste du att det faktiskt spelar roll var någonstans du placerar dina matvaror i kylen? Genom att ställa in maten på rätt plats förlänger du dess hållbarhet.
I kylskåpsdörren: Här är det som varmast. Där ska du inte ställa värmekänsliga matvaror såsom mejeriprodukter eller färskpressad juice. Satsa på läsk, vatten och pastöriserad mat, eller sådant med hög sockerhalt.
Översta hyllplanet: Här är temperaturen som jämnast. Här mår mat känslig för kyla bra, såsom färska örter.
Nedersta hyllplanet: Här är det som kyligast. Placera mjölk, ägg, kött och fisk här.
Frukt- och grönsakslådor: Här ska du lägga det namnet antyder – frukt och grönt. Ibland är de här lådorna längst ner i kylskåpet, vilket kan bli fel då frukt och grönt inte tål kyla så bra. Placera dessa längre upp i kylskåpet i så fall.
Lagom utrymme mellan matvarorna: Pressa inte in för mycket mat och ställ den inte för tätt ihop. Det bildas värmefickor om maten står tätt vilket gör att matvarorna blir sämre snabbare.
Öppna inte i onödan: Varje gång du öppnar kylskåpsdörren dras energi. Öppna bara kylen när du behöver.
Rengör med jämna mellanrum: Maten du ställer in är en grogrund för bakterier. Rengör därför kylen med jämna mellanrum.
Ziplock-påsar håller maten fräsch längre och minskar risken för fula fläckar i ditt rena kylskåp. Finns att köpa i de flesta matbutiker.
Snygga matbehållare gör kylskåpet prydligare och minskar risken för att matvarorna står för tätt. Finns att köpa på IKEA, bland annat.
Kylskåpslådor gör det enkelt att stapla mat på varandra i kylen och samla ihop matvaror i samma kategori. Det gör det även enkelt för dig att se vad som finns i kylen och vad som behöver fyllas på.
Skaffa en snygg snurrbricka för att ställa syltburkar och annat på. Då slipper du gamla burkar längst bak i kylen som lätt glöms bort. Finns att köpa på exempelvis Clas Ohlson.
Ta en bra låda i kylen och gör det till en restlåda där du samlar mat som blivit över och som behöver användas upp snart. Kika där innan du lagar ett mål mat, då blir du enkelt påmind om vad du har hemma och behöver använda upp. Bra för miljön och för plånboken!
Håll koll på bäst-före datum genom att märka upp matvaror med hjälp av klisteretiketter eller en märkmaskin. Då får du en snabb överblick över vad som klarar sig en stund och vad som behöver användas upp snarast.
Lycka till med att fixa fint i kylskåpet!