HomeQ-Logo

Putsa fönster som ett proffs

2024-03-20

En illustration på en kvinna som putsar fönster.

När solens strålar letar sig fram mellan molnen fylls ens hem med ljus och värme. Men med solens ljus avslöjas också något mindre trevligt – de smutsiga fönstren. Allt från gatudamm, pollen och väder, till barn och husdjur lämnar sina avtryck på rutorna och även fönsterkarmarna behöver med jämna mellanrum visas lite kärlek. Inget kan matcha känslan av tillfredsställelse när fönstren är putsade till perfektion så här kommer några tips för hur du på egen hand kan uppnå bästa resultat!


Ett rent fönster i en hyreslägenhet.

Viktigt innan du börjar

Det är lätt att ge sig på fönstren när solen ligger på och synliggör all ingrodd smuts och damm, men det är faktiskt något du vill undvika; solen torkar ut vätskan som behövs för att lösa upp det som bitit sig fast.

Ett annat tips är att kolla upp när gatustädning ska genomföras där du bor så att du inte råkar göra fönstren smutsigare än de var från början. Du vill också undvika att använda metallskrapa, stålull och andra verktyg i metall, då det kan skada glaset.


Bild på ättika och andra regngöringshjälpmedel.

Använda rätt rengöringsmedel

Man kan tro att enbart fönsterputsmedel och hårda kemikalier kan råda bot på riktigt smutsiga fönster, men så är det inte! Gammalt hederligt diskmedel och varmt vatten gör jobbet och vill du ta i med hårdhandskarna kan du även blanda i ättika. En deciliter av 24-procentig ättika blandat med ungefär tre deciliter vatten och några droppar diskmedel, och du har din alldeles egen fönsterputs som både gör susen och är snäll mot plånboken!

Tips: Är det kallt ute kan du blanda i lite t-sprit eller spolarvätska så att du kan tvätta fönstren även på vintern! Spolarvätska går att köpa lite var som men till exempel på Biltema.


En hink är din bästa vän när du putsar fönster.

Använda rätt verktyg

När det gäller fönsterputs är en stor hink din bästa vän. Det ska vara blött för att smutsen ska kunna lösas upp, och vem vill gå fram och tillbaka för att hämta mer vatten?

Du kommer att behöva disktrasor eller disksvampar (alternativt ett gammalt lakan du klipper upp) för att få loss de mest envisa fläckarna; undvik hushållspapper då det luddar och gör jobbet svårare än det behöver vara!

Sist men verkligen inte minst kommer du vilja investera i en fönsterskrapa (gärna med utbytbart blad som denna från Clas Ohlson) för att få till de där riktigt skinande rena fönstren som man nästan går in i. Förvara gärna fönsterskrapan i en plastpåse eller liknande så håller gummit i bladet längre!

Tips: Förr i tiden sa man att tidningspapper var det bästa knepet att ta till för att putsa fönster. Det var för att trycksvärtan innehöll bly vilket ska ha gett fantastiska resultat. Så är det tyvärr inte längre!


En man putsar fönster under våren.

Så gör du

Att faktiskt putsa fönstren är inte svårt om man har rätt teknik och följer dessa enkla steg:

 • Gör i ordning ditt rengöringsmedel: fyll en hink med varmt vatten, tillsätt diskmedel och andra eventuella produkter som ättika och spolarvätska eller t-sprit.
 • Blöt en trasa eller en disksvamp ordentligt i vattnet och tvätta fönstret noggrant. Gnugga extra på hårt sittande fläckar och se till att du jobbar en fönsterruta som är genomgående blöt.
 • Dra fönsterskrapan från toppen av fönstret och neråt med ett lätt tryck. Har du ett väldigt stort fönster eller ett fönster utan spröjs kan du svepa från sida till sida om det är bekvämare, viktigt är då att du inte stannar upp utan gör det i en oavbruten rörelse.
 • Torka av fönsterskrapan med trasan för att avlägsna vatten och smuts. Fortsätt att använda fönsterskrapan från toppen och skrapa neråt där fönstret fortfarande är blött.
 • Upprepa processen från sida till sida tills hela fönstret är torrt och rent. Avsluta genom att torka av fönsterkanten med den torra trasan för en snygg finish.

Extratips: Ska du också tvätta fönsterkarmen så gör det innan du tvättar själva fönstret!


Barn kollar ut genom fönster.

Hur ofta ska du putsa fönstren

Detta beror mycket på hur du bor och vad som smutsar ner dina fönster. Bor du till exempel i innerstan där damm sveps upp av trafik kanske du behöver tvätta dina fönster oftare än om du bor lite mer avlägset. I regel brukar man säga ungefär en gång i kvartalet för utvändig rengöring och några gånger om året för invändig rengöring. Har du barn eller husdjur förändras detta såklart också, och det märker du av. För dig som undrar vad som i regel gäller för husdjur i hyresrätt kan du klicka vidare här!


Elektriskt verktyg för fönsterputs.

Andra användbara knep för fönsterputs

 • Har du väldigt höga fönster och inte har lust att stå på en stol eller stege finns skaftförlängare att köpa för att underlätta arbetet. Det finns även andra verktyg som fönsterputsare använder om du verkligen vill ta ditt fönsterputsande till en ny nivå! Till exempel denna som är som en dammsugare fast för fönsterputsning från Elgiganten.
 • Visst blir man sugen på att leta fram en vass kniv eller ett rakblad för att skrapa bort målarfärg som olyckligtvis hamnat på glasrutan? Det är inte värt det! Risken att du skrapar själva rutan är stor och då kommer du ångra bittert att du inte bet i det sura äpplet och använde dig av lösningsmedel eller rengöringsmedel för graffiti som finns att köpa på till exempel Ahlsell i stället.
 • Blir dina fönster alldeles flammiga när du putsar dem? Risken är att du använder för mycket diskmedel i din rengöringslösning eller att du putsar i solsken vilket får rengöringsmedlet att torka i processen. För att få bort flammiga fönster måste man tyvärr krypa till korset och putsa om från början!


Sammanfattning

 • Putsa inte fönster i direkt solsken eller i samband med gatustädning utanför fönstret.
 • Undvik också metallredskap så att du inte skrapar fönsterrutan!
 • Använd dig av disktrasa eller svamp för att luckra upp smutsen på fönstren.
 • Skrapa därefter bort vatten och smuts med en fönsterskrapa tills fönsterrutan är ren.
 • Rengör, i regel, fönstren utvändigt ungefär en gång i kvartalet och någon gång om året invändigt. Detta beror dock såklart på hushållet!
 • Använd dig av en skaftförlängare eller stege för svårnådda delar av fönstret, och håll dig borta från rakbladet och kniven om du fått målarfärg på fönstret (använd lösningsmedel i stället).

Med dessa verktyg till ditt förfogande och med din nyvunna kunskap fattas bara att önska dig lycka till med att få fönstren skinande rena!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.