HomeQ-Logo

Så lyckas du med nyårsfesten

2023-12-29

Snart är det nyår – och då är det dags att fira! Planerar du att bjuda in nära och kära för en nyårsfest? Titta hit! I denna artikel har vi samlat bra tips och tricks för hur du får en lyckad fest – och några viktiga saker att tänka på innan du sätter igång.


Meddela grannar och läs in dig på reglerna

För dig som bor i hyresrätt finns det oftast gemensamma trivselregler att följa. Det kan bland annat vara att man inte får spela hög musik eller störa efter en viss tid. Oavsett tid på året måste du respektera dina grannar och inte störa i onödan. Ljudvolymen ska vara att anse som “normalt leverne" – alltså inte överdrivet hög. Risken finns att någon av dina grannar ringer hyresvärden, störningsjouren eller polisen om ljudnivån är för hög – men de flesta börjar nog med att knacka på dörren för att be dig sänka ljudvolymen om det går över styr.

Lapp på ytterdörr som meddelar grannar om en nyårsfest i hemmet.


Innan du tänkt ha fest – skriv en lapp och sätt i trapphuset. På så sätt gör du dina grannar medvetna om att det kan bli lite stökigt. Det brukar oftast göra att många grannar har mer respekt för störande ljud och musik på kvällen, sedan är det också trevligare helt enkelt. Vill du vara extra artig kan du plinga på grannarnas dörr i trapphuset där du bor och informera om att du ska ha nyårsfest. Just när det är en högtid har nog många förståelse för att det kan vara lite mer liv än vanligt, men håll en god ton och ha respekt för dina grannar.

Läs mer om hur man främjar god grannsämja i vår artikel om att vara en bra granne.

Kvinna dansar på en hemmafest i en lägenhet.


Det här gäller när du har fest i hyresrätt

Du som hyresgäst har rätt att använda din hyresrätt för det bostaden kan tänkas vara till för – vilket inkluderar att ha fest någon gång ibland.

Att ha fest hemma hos sig är oftast inga problem – så länge man sköter sig. Skulle festen störa väldigt mycket kan det hända att någon av grannarna ringer polisen. Störande av den allmänna ordningen är ett brott. Oftast brukar det enbart leda till att polisen kommer, informerar om att grannarna hört av sig och ber om att festen ska lösas upp.

Skulle någon av grannarna ringa hyresvärden riskerar du som haft festen att få en varning. Upprepade varningar kan leda till att du blir vräkt. Det krävs dock att du stört grannarna väldigt mycket och att festernas ljudnivå har varit onormalt hög eller störande. Planera innan och prata med grannarna för att förhindra sura miner!

Fyrverkerier i bostadsområden.


Tänk efter innan du skjuter fyrverkerier

Du behöver tillstånd för att skjuta fyrverkerier i tätbebyggda områden. Vill du skjuta fyrverkerier från innergården eller balkongen får du alltså tänka om! Det bästa är att ta det säkra före det osäkra. Väljer du att skjuta fyrverkerier ändå riskerar du både böter och risk för brand.

Tänk även på att grannar som har husdjur kan störas av fyrverkerier. Många hundar och katter blir nervösa av höga ljud från fyrverkerier.

Nyårsfirande med champagne.


Så fixar du en fantastisk nyårsfest

Planera tidigt

Planera festen tidigt och ha allting redo innan det är dags för fest! På så sätt minimerar du stressen och du kommer garanterat vara mer närvarande när det väl är dags. Förbered tidigt vilka som ska bjudas och skicka ut inbjudningarna med god framförhållning så maximerar du chanserna att folk faktiskt kan komma!

Förbered roliga aktiviteter

Kanske vill du ha ett tema på din nyårsfest? Att ha fina utklädnader är både roligt för de som ska komma och ett givet samtalsämne som kan bryta isen i början av festen. Att ha roliga grejer såsom quiz inplanerade är också bra för att få till bra samtal och en rolig fest.

Nyårsfirande, 2024.

Gör en gemensam spellista

Fixa spellistan tidigt med alla givna partylåtar! Bjud in gästerna att lägga till sina egna hits i listan. Det blir en bättre blandning och du slipper folk som vill önska låtar hela kvällen.

Ha en plan för tolvslaget

Tolvslaget är oftast det man kommer ihåg mest från en riktigt bra nyårsfest. Skåla in med champagne eller kolla på fyrverkerier? Ni bestämmer själva, men det kan vara kul att ha planerat så att ni inte står i hallen när 2023 blir 2024…

Ta hand om gästerna

Prata med alla och håll koll så att alla har det bra. Låt inga glas stå tomma utan toppa upp vid behov. Planera mängden alkohol tidigt, det finns inget tråkigare än när saker tar slut för tidigt! Se också till att vatten finns lättillgängligt. Det kan vara bra att ställa fram trevliga karaffer så påminner du gästerna om att återställa vätskebalansen under kvällens gång.

Ha välkomstdrinken redo när gästerna kommer

Det finns inget trevligare än att bli välkomnad med en drink! Hitta ett schysst recept eller gör en ren tvist på en klassiker.

Vill du lyxa till det kan du be någon att vara bartender under kvällen. Gör ett eget bås och menykort så får gästerna komma och beställa från “baren”. Superkul och uppskattas av många!

Sammanfattning

  • Planera tidigt för att minimera stress. Prata med grannarna, läs in dig på trivselreglerna och sätt upp en lapp i trapphuset för att informera om att du ska ha fest.
  • Håll ljudnivån nere om ni får klagomål. Risken finns att grannarna ringer hyresvärden, störningsjouren eller polisen.
  • Tänk efter innan du skjuter fyrverkerier i tätbebyggda områden. Du behöver tillstånd. Husdjur och grannar kan störas.
  • Fixa en gemensam spellista, servera en välkomstdrink och bjud på bubbel på nyår så får du garanterat en maxas nyårsfest!

Lycka till med att fixa århundradets fest!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.