HomeQ-Logo

Så inreder du barnrummet

2024-04-17

En illustration på en kvinna i barnrummet.

Är du nybliven förälder och vill fixa fint i ditt barns rum? Eller har du äldre barn som behöver hjälp med inredningen? Att inreda barnens rum är inte som vilket rum som helst – här händer det mycket lek och bus! Ge rummet en personlig prägel med dessa smarta tips.


Inred efter yta

Vad brukar ditt barn vara intresserad av att göra i sitt rum? Tänk vad rummet främst kommer användas till och inred och planera utefter det. Fixa en mysig pysselhörna eller kanske en plats för lek nära leksakslådan, beroende på hur gammal barnet är såklart.


Plastlådor för förvaring av leksaker.

Satsa på förvaring

Barn är bra på mycket, men att städa efter sig är oftast inte en av dem. Satsa på smart förvaring som gör det enkelt för barnen att veta var de ska lägga grejerna när de är klara med dem. Det kan också underlätta på morgonen och andra stressiga stunder att enkelt kunna förklara för barnet var saker ligger, om de inte redan vet det själv.


Färgrikt barnrum.

Färg och form

Färg kan både uppmuntra till lek och kreativitet men även verka lugnande för barnen. Inred rummet efter vad du känner att ditt barn behöver – eller måla väggarna i olika färger! För dig som bor i hyresrätt är det viktigt att du inte svävar allt för långt bort i färgskalan från hur det såg ut när du fick lägenheten. Vi har tidigare skrivit om vad du ska tänka på när du målar i en hyresrätt.


Estetiskt och välplanerat barnrum med möbler som passar många åldrar.

Möbler som håller med tiden

Barn ändrar ofta snabbt smak – se till att investera i möbler som håller i det långa loppet. Investera i tåliga och neutrala basmöbler i stället för att ge in till ditt barns senaste favoritfärg eller form såsom neonrosa eller kycklinggult – de tröttnar ofta snabbt.


En grå mjuk matta.

Mjuka mattor ett måste

Barn kan ibland vara lite klumpiga och skada sig eller trilla när de springer runt och leker. Se till att ha stötdämpande mattor som skyddar. Mattorna hjälper även till att hålla värmen i rummet och fungerar som en fin inredningsdetalj.


Ett barnrum som känns större.

Skapa större rum med rätt inredning

Inred inte med möbler längst med väggarna – det gör att rummet ser mindre ut. Placera ut saker som bord och stolar i mitten av rummet för illusionen av ett större rum; det ger även barnen mer plats att röra sig på.


Effektiv lösning på förvaring och kreativitet för barnrum.

Tänk kreativt

Utnyttja ytor som du kanske inte tänker på för att maximera utrymmet i rummet. Kanske kan du sätta upp papper på väggen om barnet vill rita, och hålla golvytan fri för annat? Eller så kan du hänga upp behållare för pennor och leksaker på väggarna eller under sängen i stället för att ha saker stående i lådor?


Trendig barnlampa.

Bästa belysningen

Ett barnrum ska ha runt 5-10 bra ljuspunkter. Dela gärna upp utefter användning. Varje rum ska ha bra allmänbelysning som en taklampa eller spotlights ger. Dekorationsbelysning hjälper när man kanske inte vill ha taklampan på eller vill ha en annan sorts ljus. Funktionsbelysning, även kallat punktbelysning, passar när barnet ska pyssla eller göra något som kräver lite tankekraft, då är det bra med exempelvis en skrivbordslampa. Sen är det viktigt att tänka på schysst nattbelysning som hjälper när barnet ska varva ner i slutet av kvällen. Vissa barn kan tycka att det är läskigt när det är helt mörkt i rummet. Då kan det vara bra att ha en liten nattlampa. Fina nattlampor för barn finns att köpa på exempelvis Jollyroom.se.


Mysig krypin i barnrum.

Gör barnrummet komplett med en mysig krypin

Inget barnrum är komplett utan en mysyta! Kanske vill du ställa upp ett litet tält i rummet fyllt med massa mysiga filtar, eller så räcker en sackosäck och en filt gott och väl. Det är skönt för barnen att få någonstans att vila efter all lek och bus.


Sänghimmel i ett skandinaviskt inspirerat barnrum.

Alla barns dröm – en sänghimmel

Så fint och så mysigt – en sänghimmel brukar göra de flesta barn glada. Det hjälper oftast barnen att komma till ro lättare på kvällen då sänghimmeln blockerar lite av ljusinsläppet.


Sammanfattning

  • Satsa på att inreda efter yta, med funktionella och hållbara möbler
  • Måla väggar i lekfulla kulörer, men var säker på att hyresvärden godkänt färgvalet
  • Fixa mysiga mattor som håller rummet varmt och som skyddar barnen från att skada sig om de ramlar. Satsa på bra belysning och tänk på hur du ska hjälpa ditt barn att komma till ro på kvällen.
  • Gör barnrummet komplett med en fin sänghimmel!

Lycka till med att skapa ett rum både du och ditt barn älskar och trivs i!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.