HomeQ-Logo

Hur hänger man bäst upp tavlor?

2023-08-07

Något som verkligen kan ge liv åt ett rum är tavlor! Med konst på väggarna blir ditt hem mer ombonat och personligt. Väggar är också en toppenbra yta att inreda om man inte har så mycket plats på golvet. Men hur funkar det egentligen när man bor i hyresrätt – får man sätta upp tavlor på väggarna?

Det enkla svaret är: ja! Att inreda med tavlor när man bor i hyresrätt är faktiskt ett bra alternativ för att sätta en personlig prägel på sitt hem. Större renoveringar eller förändringar kräver ofta godkännande från hyresvärd och kan kännas krångliga att genomföra, men att göra hål för tavlor har man faktiskt rätt till. (Läs mer om de allmänna reglerna här!)

Man ska dock tänka på att många hål på en komprimerad yta kan leda till ersättningskrav och om man är osäker är det såklart ändå bäst att kolla med hyresvärden. Annars finns faktiskt bra alternativ för upphängningen som inte lämnar någon skada på väggarna alls!

Läs vidare för några enkla saker att tänka på om du vill inreda med tavlor i din hyresrätt.

Var noga med förarbetet!

När du ska välja och sätta upp dina tavlor är det bäst att vara noga i planeringen, för att slippa scenariot att man måste börja om för att det inte blev som man tänkte sig! Fundera på vilka väggar du vill sätta upp dina tavlor på – och våga tänka nytt! Det kan vara härligt med tavlor på ställen där man inte förväntar sig det, som i badrummet eller varför inte ovanför köksbänken?

Tavlor som hänger ovanför en köksbänk

En annan sak att tänka på är att jobba utifrån hemmets siktlinjer – alltså de platser och linjer i hemmet där man ser mer än ett rum i taget. Utgå ifrån de platser som du ofta kommer att vara, exempelvis i köket eller matplatsen – finns det färger och material i angränsande rum att leka med? Hitta gemensamma nämnare för att skapa en harmonisk helhet.

Det kan också vara bra att tänka på rummets och inredningens dimensioner inför val av tavlor, för små tavlor i ett stort rum med stora möbler kan upplevas som futtiga i relation till möblerna.

Hitta en bra dynamik

När det kommer till val av motiv kan man fundera över vilka färger och material som passar bra ihop med den övriga inredningen men framför allt på vad som reflekterar ens egen personliga stil! I vissa hyresrätter kan basen upplevas som generisk eller kanske tråkig just för att man inte har så mycket eget utrymme att förändra som man själv vill ha det, så varför inte ta ut svängarna med tavlorna?

Våga blanda olika motiv! Varva gärna grafiska, abstrakta print med oljemålningar med djup för att skapa en härlig dynamik. Loppisar och andrahandsmarknaden är fantastiska ställen att hitta målningar på!

Gallerivägg med olika typer av tavlor och motiv

Upphängning utan inverkan på väggarna

För att sätta upp tavlor utan att göra inverkan på väggarna finns olika alternativ, bland annat finns den innovativa lösningen kommandohakar. Den använder sig av klisterbaserade krokar som avlägsnas enkelt tack vare en speciell frigöringsteknik. Krokarna går att köpa online eller i butiker som exempelvis Clas Ohlson.

Närbild på en typ av kommandohakar

Nedan följer en steg-för-steg-guide för hur du bäst går tillväga:

  • Förbered ytan: Se till att ytan där du planerar att fästa kroken är ren och torr. Använd rengöringsmedel om det behövs och se till att ytan är fri från damm eller oljor.

  • Välj rätt krok: Kommandohakar kommer i olika storlekar och viktkapaciteter. Välj en krok som passar dina behov och som klarar av att bära vikten på tavlan eller det föremål du vill hänga upp.

  • Avlägsna skyddsremsan: På själva kroken finns en skyddsremsa som täcker det självhäftande limmet. Dra bort skyddsremsan försiktigt för att exponera limmet.

  • Placera kroken: Placera kroken på önskad plats och tryck den mot ytan ordentligt i cirka 30 sekunder för att säkerställa att det självhäftande limmet fäster väl.

  • Vänta innan användning: För bästa resultat rekommenderas det att vänta en stund (vanligtvis cirka en timme) innan du faktiskt hänger upp tavlan på kroken. Detta ger limmet tillräckligt med tid att fästa ordentligt på ytan.

  • Häng upp tavlan: När limmet har fäst ordentligt kan du hänga upp tavlan på kroken. Var noga med att inte överskrida den maximala viktkapaciteten för kroken.

När du ska ta bort kommandohakar, dra bara i remsan långsamt och parallellt med ytan. Detta ska avlägsna kroken utan att orsaka skador på underlaget. Kom ihåg att alltid följa anvisningarna och rekommendationerna från tillverkaren när du använder kommandohakar eller liknande produkter för att uppnå bästa resultat och undvika eventuella skador på ytorna.

När det kommer till val av motiv kan man fundera över vilka färger och material som passar bra ihop med den övriga inredningen men framför allt på vad som reflekterar ens egen personliga stil! I vissa hyresrätter kan basen upplevas som generisk eller kanske tråkig just för att man inte har så mycket eget utrymme att förändra som man själv vill ha det, så varför inte ta ut svängarna med tavlorna?

Våga blanda olika motiv! Varva gärna grafiska, abstrakta print med oljemålningar med djup för att skapa en härlig dynamik. Loppisar och andrahandsmarknaden är fantastiska ställen att hitta målningar på!

Skapa en egen tavelvägg

Ett härligt sätt att inreda med tavlor är att skapa en tavelvägg! När du samlar dina tavlor på en vägg är det enkelt att få till en riktigt ombonad känsla i ett rum och kan verkligen sätta en stämning!

Men att lyckas med tavelväggen kan kännas knepigt – inte nog med att tavlorna ska hänga rakt utan man ska även få till ett resultat som inte känns stökigt eller rörigt. Vad ska man då tänka på?

Först och främst är det viktigt att ha en tydlig plan för hur tavelväggen ska se ut innan man börjar. Du kan använda papper, tidningsark eller kartong för att skapa mallar av dina tavlor.

En kreativ gallerivägg ovanför en soffa i vilken en gullig hund sitter

Klipp ut mallarna i samma storlek och form som dina tavlor och testa olika arrangemang på golvet eller en annan yta. Detta hjälper dig att visualisera hur tavelväggen kommer att se ut och låter dig justera placeringen innan du börjar fästa dem på väggen. Du kan även använda washitejp för att markera ramarnas mått direkt på väggen.

Det finns olika tillvägagångssätt för att hitta dynamik i upphängningen, ett sätt är att välja ett motiv som drar blickfånget till sig och göra det till en ankarpunkt. Sedan fortsätter du att bygga din tavelvägg runt det centrala fokuset. Lägg till andra tavlor och ramar på sidorna, ovanför och under för att skapa en balanserad komposition.

Var inte rädd för att experimentera med olika arrangemang tills du hittar den layout som du tycker bäst om.

Se även till att anpassa måtten på tavelväggen efter rummets storlek, både när det gäller storleken på tavlorna, men även när det kommer till utrymmet mellan dem. Ju större rum desto mer utrymme kan du lämna mellan ramarna, medan små rum känns rymligare med mindre mellanrum.

En bra tumregel när det kommer till vilken höjd tavlorna ska sitta i är att centrum ska ligga på ungefär 145 cm höjd, lite beroende på vilken höjd det är till taket och beroende på möbler. Har man exempelvis en låg soffa som man bygger tavelväggen kring så kan det vara bra att utgå ifrån soffans höjd. Då kan man tänka att det ska vara ungefär lika mycket luft mellan soffans högsta punkt och centrum, som från centrum till taket. Vid själva upphängningen så bör du använda ett vattenpass och tejp för att lättast skapa raka linjer.

Tavlor är verkligen ett effektivt sätt att förvandla ett hem på – det gör så mycket för trivselfaktorn och för att ett hem ska kännas levt i! Med planering, lite pyssel och några bra knep i bakfickan blir det ett roligt och stressfritt projekt som är lätt att ta sig an och som är snällt mot plånboken. Och som dessutom kan genomföras helt utan inverkan på ytskikten. Härligt ju!

Lycka till med väggarna!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.