Skydda din hyresrätt mot inbrott – enkla sätt att göra hemmet tryggare

Lägenhet

2025-06-03

Illustration på alarm runt om kring fastigheten.

Inbrott i lägenheter är vanligare än man tror, även i flerfamiljshus med portkod och grannar nära. Som hyresgäst finns det flera sätt att öka tryggheten i hemmet – både genom egna åtgärder och med hjälp av det som redan finns i fastigheten. Den här guiden ger dig tips på hur du kan tänka kring säkerhet i hyresrätt, och hur du steg för steg kan förbättra inbrottsskyddet i lägenheten..

Så tar sig tjuvar in – vanliga inbrottsvägar i lägenheter

Många inbrott sker genom att någon tar sig in via porten, balkongdörrar eller fönster – särskilt på lägre våningsplan. Det är också vanligt att tjuvar utnyttjar obevakade entréer eller manipulering av lås. Genom att känna till dessa risker blir det lättare att vara uppmärksam och agera förebyggande.

Extratips: Är du rädd att du tappat bort dina nycklar eller undrar du vad som gäller om det råkar hända? Här hittar du svaren!

Förstörd dörr efter inbrott.

Vad du själv kan göra för att minska risken

Du kan påverka mycket genom dina egna vanor och med små medel:

  • Använd en timer för lampor när du är bortrest
  • Håll entrédörren låst – även om du bara ska ner till tvättstugan
  • Förvara värdesaker utom synhåll från fönster och ytterdörr
  • Märk dina saker med märk-DNA eller stöldskyddsdekal
  • Prata gärna med grannar om att hjälpas åt att hålla koll i huset

Om du funderar på att installera fönsterlås, extra dörrskydd eller liknande – kolla först vad som gäller i just din fastighet. Många åtgärder behöver godkännande från hyresvärden innan de genomförs.

Inbrottstjuv.

Trygghet i fastigheten – vad som kan vara värt att se över

Ibland kan även gemensamma utrymmen spela roll för säkerheten i lägenheten. Sådant som portlås, belysning i trapphus och förrådsdörrar kan påverka hur lätt eller svårt det är att ta sig in obehörigt.

Om du upplever att något känns otryggt i eller omkring fastigheten – till exempel trasiga dörrar, mörka gångar eller lättåtkomliga fönster – kan det vara en idé att lyfta det med fastighetsägaren eller förvaltaren. Många uppskattar engagemang och förslag som bidrar till att området känns tryggare för alla.

Grannsamverkan – ett enkelt men effektivt skydd

Att prata med grannar och hjälpas åt är ett av de mest effektiva sätten att förebygga inbrott. Du behöver inte starta ett formellt projekt – ibland räcker det med att någon tittar till posten, håller ett öga på entrén eller tipsar om misstänkta rörelser i huset.

Det kan också vara bra att ha en gemensam kontaktväg, till exempel en chattgrupp, för att snabbt kunna meddela varandra om något händer.

Extratips: Söker du fler tips på hur man är en riktigt bra granne? Kolla in den här artikeln!

Ett sönderslaget fönster.

Om du har haft inbrott i lägenheten

Om du drabbats av inbrott är det viktigt att först göra en polisanmälan så snart som möjligt. Ta inga risker – vänta med att gå in i bostaden om du misstänker att någon fortfarande är kvar. Kontakta ditt försäkringsbolag och dokumentera skador eller förluster med foton om du kan. Det kan också vara bra att meddela fastighetsägaren eller förvaltaren, särskilt om något i fastigheten har skadats eller om du behöver hjälp att tillfälligt säkra bostaden.

Extratips: Är du vilse i hemförsäkringsdjungeln? Kolla in den här artikeln om hur man väljer rätt!

Sammanfattning

  • Du kan enkelt hålla ditt hem säkert genom att ha brytsäkra dörrar, lås på fönster- och altandörrar och ett säkerhetsinkast.
  • Prata med grannarna när du ska resa bort och kolla om de kan hämta din post medan du är på semester och annat.
  • Släpp aldrig in obehöriga i porten och var misstänksam när personen du inte känner igen sen tidigare rör sig i området.
  • Skaffa DNA-skydd, GPS-tagg och aktivera spårningsläge på mobilen för att kunna spåra värdesaker.
  • Spara all dokumentation på viktiga inköp för att kunna bevisa att du är de stulna sakernas riktiga ägare för ditt försäkringsbolag.

Nu vet du förhoppningsvis hur du ska agera om du mot förmodan råkar ut för ett inbrott.


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.