HomeQ-Logo

Att borra i tak och väggar i en hyresrätt

2023-09-05

Illustration av kvinna som håller i en borrmaskin efter att just ha borrat i sin lägenhet

Något som många inte vet om är att du som boende i en hyresrätt har helt och hållet rätt att sätta upp hyllor, tavlor och liknande utan att först be hyresvärden om lov. Vill du piffa upp ditt vardagsrum med lite nya tavlor eller kanske sätta upp en platt-tv? Inga problem! Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga.

Att tänka på innan du borrar i tak och väggar i en hyresrätt

Du har rätt att spika fast olika föremål på väggarna och borra mindre hål utan att fråga hyresvärden om lov. Det räknas generellt sett som normalt slitage och inget du behöver oroa dig för när du flyttar ut från lägenheten – så länge du återställer väggarna när du lämnar den.

Du har också rätt att sätta upp tyngre föremål som till exempel en TV men borrar du många stora hål eller sätter upp något som kräver många infästningar kan du komma att bli ersättningsskyldig då hyresrättens väggar ska vara i samma skick som när du först flyttade in.

Var försiktig innan du börjar borra stora eller många hål i väggarna. Fråga gärna hyresvärden för att veta mer kring vilka väggar och vart på väggarna det lämpar sig att borra – tänk på att det kan finnas el- eller vattenledningar i väggarna som du inte ser. För att vara på den säkra sidan kan det vara värt att använda sig av en regeldetektor eller kolla på lägenhetens planritning.

Man som använder en regeldetektor innan han borrar för att säkerställa att han inte borrar in i el-eller vattenledningar

Förberedelser inför borrning

Knacktesta och provborra

Innan du börjar borra är det viktigt att veta vilken typ av material du kommer att borra i då det hjälper med val av borrmaskin, borrstål och upphängningsanordning. För att identifiera väggens material kan man använda följande metoder:

Knacktest

 • Knacka lätt på väggen.
  • Ett ihåligt ljud indikerar att väggen troligen består av skivor, oftast gipsskivor.
  • Ett stumt ljud kan innebära att väggen är av betong eller tegel.

Man som provborrar in i en blå vägg för att se vilken typ av material det är

Provborra

 • När du mätt ut var du vill borra bör du se det första borrhålet som ett test och anpassa taktiken därefter. När du borrar i väggen kommer du att märka hur djupt du behöver gå:

  • Om du går igenom skivan snabbt kan det vara en enkel gipsskiva som är 13 mm tjock.
  • Om det tar längre tid kan det vara dubbla skivor, vilket motsvarar 26 mm.
 • Mätningsverktyg: Om du är osäker på skivans tjocklek, använd ett böjt gem för att mäta djupet.

  • Observera borrmaterialet: När du borrar, titta på det material som kommer ut.
   • Vitt pulver tyder på gips.
   • Tegelrött pulver indikerar tegelvägg.

Val av borrmaskin

Beroende på vad det är för material du ska borra i är det viktigt att du använder rätt utrustning.

Detta är de vanligaste typerna av maskiner för borrning och skruvning:

Närbild på en skruvdragare

Skruvdragare

En skruvdragare används, som namnet antyder, primärt för att skruva in skruvar. Många modeller har idag en justerbar chuck (“klämman” som håller fast borren eller skruvmejselspetsen) vilket gör dem mer mångsidiga då du kan fästa flera olika tillbehör. Enklare varianter saknar chuck och har istället ett magnetiskt sexkantsfäste på ¼ tum för bits.

Skruvdragare är generellt mindre med svagare motor och lägre varvtal än mer kraftfulla verktyg, men de fungerar utmärkt för uppgifter som att skruva i gips eller trä.

Borrskruvdragare, skruvdragare med borrfunktion, är ett av de mest populära elverktygen. Med den justerbara chucken kan du fästa både bitshållare och borr. Dessa maskiner har flera hastigheter, inbyggd broms och ställbart vridmoment för att anpassa maskinens kraft.

Med en justerbar chuck kan skruvdragaren användas till mer än bara skruvning och borrning. Med rätt tillbehör kan den även fungera som slip- eller polermaskin.

Användningsområden för skruvdragare: Skruvdragaren passar perfekt för enklare projekt. En borrskruvdragare, med sin mångsidighet, kan användas för både borrning och skruvning.

Närbild på en vanlig typ av borrmaskin

Borrmaskin

Borrmaskinen är det mest grundläggande verktyget inom borrfamiljen. Den är oftast försedd med en justerbar chuck, vilket möjliggör användning av en mängd olika borrstorlekar. Då den saknar slagfunktion är den särskilt lämplig för borrning i mjuka material som trä och metall.

Användningsområden för borrmaskin: En traditionell borrmaskin, utan slagfunktion, rekommenderas för att skapa mindre hål i material som trä och metall.

En man som borrar i väggen med hjälp av en slagborr

Slagborr

Slagborrmaskinen är utrustad med en unik slagfunktion som driver borren framåt, vilket gör den idealisk för borrning i material som tegel och lättbetong. När man använder en slagborr kan det krävas ganska mycket kraft, vilket kan vara ansträngande vid längre arbetspass (här kan en borrhammare vara ett mer ergonomiskt alternativ). Om slagfunktionen stängs av kan maskinen också användas för att borra i metall eller keramiska plattor.

Användningsområden för slagborr: Slagborrmaskinen är särskilt effektiv för borrning i medelhårda material som tegel och lättbetong.

En modern gul borrhammare i närbild

Borrhammare

Borrhammare är specialdesignade för att borra i eller helt enkelt bryta igenom mycket hårda material som betong, sten och cement. Till skillnad från slagborrmaskinen, som kan kräva en del ansträngning, gör borrhammarens slagmekanism, som slår direkt bakom borren med stor kraft, jobbet mycket mer effektivt och kräver mindre fysiskt arbete från användaren.

Ett distinkt drag för borrhammaren är dess unika fäste för borrstålen, kända som SDS Max eller SDS+. När du väljer borrhammare, se till att den är kompatibel med de borrstål du planerar att använda. En maskin med SDS Max-fäste kan inte använda SDS+-borrstål utan en särskild adapter.

Användningsområden för borrhammare: Borrhammaren är idealisk för arbete med mycket hårda material, såsom betong, sten och cement.

Val av borr

Närbild på borrstålet för en universalborr

Universalborr

Som namnet antyder är universalborren mångsidig och designad för att hantera en mängd olika material. Det kombinerar den robusta spetsen från betongborren med träborrens skarpa kanter. Med en universalborr kan du tackla material såsom trä, metall, betong, keramik, kakel och plast. Dock är det viktigt att notera att trots dess mångsidighet kan det ändå finnas situationer där specialiserade borrstål ger bättre resultat.

Närbild på borrstålet för en sten- och betongborr

Sten- och betongborr

När du borrar i betong eller sten är det viktigt med en borr som har en förstärkt spets av en hårdare metall. Detta säkerställer att borret inte nöts ner vid intensiv användning. Oavsett om spetsen är gjord av diamant, tungstenkarbid eller något annat robust material, refereras ofta dessa borr som "hårdmetallbestyckade" eller "HM-borr". För att ytterligare minska chansen för skador, är själva borrets kropp gjord av en mjukare metall.

Närbild på borrstålet för en träborr

Träborr

När du borrar i trä kan de flesta borrtyper fungera, men för bästa resultat rekommenderas att använda en träborr. Denna borr, ofta kallad träspiralborr, sticker ut tack vare sin skarpa spets. Denna spets hjälper till att positionera borren korrekt, medan de skarpa kanterna skär in i träet. Borrens spiralformade design ser även till att träspån effektivt transporteras upp ur det borrade hålet.

Närbild på borrstålet för en SDS-borr med särskilt fäste

SDS-borr

För att borra i en riktigt hård betongvägg krävs ofta en borrhammare. Denna maskin, som både roterar och slår, kan hantera tuffare material än en vanlig slagborr. Dock kräver borrhammaren specifika borrstål.

De borrar som används i borrhammare kallas för SDS-borrar, vilket står för "Slotted Drive System", och de har särskilda spår på skaftet. Dessa spår tillåter borren att förflytta sig i chucken medan den snurrar. Det finns två huvudtyper av dessa fästen: SDS+, som ses som standard, och SDS Max, avsedd för större borrar.

Tips: Det är viktigt att suga upp dammet från dina borrhål efter att du borrat då damm i hålet kan minska pluggens grepp och leda till instabila upphängningar eller fästningar. Det är såklart också bra för renligheten i hemmet i stort! Du kan använda en vanlig dammsugare utan munstycke, eller en ändamålsenlig dammutsugadapter som suger upp dammet direkt medan du borrar.

Val av plugg

När du planerar att fästa något i taket eller på en vägg, krävs inte bara skruvar utan också pluggar för att säkerställa ett stadigt fäste. Efter att du har borrat hålet, ska pluggen skjutas in för att förbereda för skruven.

När du borrar ett hål bör det ha samma diameter som pluggen du planerar att använda. Däremot bör skruven du väljer ha en något mindre diameter än pluggen. Skruvens längd är också viktig; den bör vara längre än pluggen för att säkerställa att pluggen komprimeras och expanderar korrekt när skruven sätts i. Oftast specificerar pluggförpackningen lämplig skruvlängd och diameter baserat på väggmaterialet.

Närbild på olika typer av plugg i olika färger

Om du inte har tillgång till originalförpackningen kan du följa denna generella guide: För pluggar med en diameter på 6 mm eller mindre, välj en skruv som är 1 mm smalare. För större pluggar bör skruven vara 2 mm smalare i diameter. Skruvens längd bör överstiga pluggens längd med åtminstone 5 mm, men 10 mm är att föredra.

Hornbach har en strålande guide till olika pluggtyper och hur du bäst använder dem. Läs mer här.

Att borra i badrum

Badrummet är en extra känslig miljö på grund av risken för fuktskador. Det är därför inte tillåtet för dig som hyresgäst att borra i badrummet utan att först fråga hyresvärden om lov. Om du låter hantverkare göra någon större renovering i badrummet är det extremt viktigt att kolla upp så att det är legitimerade att genomföra renoveringar i våtrum.

En förutsättning för att det inte ska uppstå fuktskador i väggarna i badrummet är att tätskiktet hålls intakt, vilket kan vara väldigt svårt att veta om man som hyresgäst borrar själv. Vill du som hyresgäst ändå hänga upp hyllor eller fästa krokar i badrummet kan du börja med att kolla om det går att fästa med lim. Det finns en mängd speciallim på marknaden som tål flera kilo.

Om du ändå bestämmer dig för att borra kan du gardera dig mot fuktskador genom att fylla varje hål med silikonfogmassa och sedan trycka i en expanderande plugg som gör det tätt.

Använd alltid skyddsglasögon

När borren tränger in i material som gips, betong eller trä, kan små partiklar, damm och skräp frigöras och kastas ut i luften. Om du har otur kan dessa partiklar träffa och skada ögonen, vilket kan leda till allvarliga ögonskador. Dessutom kan oväntade hinder, som dolda spikar eller ledningar, orsaka att borren avviker eller fastnar, vilket kan resultera i splittrade materialbitar som flyger i olika riktningar. Genom att bära skyddsglasögon skyddar du dina ögon från potentiella faror.

Att återställa väggarna innan du flyttar ut

Har du borrat större hål eller gjort många täta spikhål i väggarna kan du behöva återställa väggen innan du flyttar ut för att undvika att betala dyra reparationskostnader. Det kan du enklast lösa genom att spackla igen hålen i väggen. Det enda som behövs är en tub spackel och en spackelspade innan väggarna nästan är som nya igen!

Person som använder spackel och en spackelspade för att täcka över hål i väggen innan utflytt

Så här spacklar du igen hål i väggarna:

 • Ta ut pluggar om du satt in dessa i väggarna. Sitter de hårt kan du testa att skruva in en skruv två varv och sedan dra ut pluggen.
 • Bred ut spackel med spackelspaden. Försök att undvika att spackla mer än vad som behövs för att fylla hålet.
 • Ta bort överflödigt spackel med en våt svamp innan spacklet har torkat och tada! Väggarna är nu återställda.

Sammanfattning av bra saker att tänka på innan du borrar i din lägenhet

 • Du som hyresgäst har rätt att sätta upp hyllor, tavlor m.m. utan hyresvärdens tillstånd.
 • Mindre hål i väggarna betraktas som normalt slitage, men större förändringar kräver ofta återställning.
 • Innan den faktiska borrningen bör du identifiera väggmaterialet genom knacktest eller provborrning.
 • Val av borrmaskin och borr beror på materialet. De vanligaste maskinerna är skruvdragare, borrmaskin, slagborr och borrhammare.
 • Plugg och skruvval ska matcha väggmaterialet och varandra. Följ förpackningsanvisningarna eller generella riktlinjer.
 • Borrning i badrum är känsligt på grund av fuktrisk. Du bör alltid rådfråga hyresvärden innan du borrar i badrummet.
 • När du flyttar ut är det bra att återställa väggarna så gott du kan med hjälp av spackel.

Sådär, nu när du vet hur du bäst borrar i din lya är det bara att sätta igång. Lycka till!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.