2023-10-18
Kvalitén på luften där du bor är viktigare än vad du tror. I Sverige spenderar vi mycket tid inomhus, speciellt under hösten och vintern. Det gör det extra viktigt att se till att luften i din bostad håller en god kvalitet nu när det börjar gå mot kallare tider.
I denna artikel tar vi upp olika saker som har en påverkan på luftkvaliteten inomhus och tips på vad man kan göra för att förbättra den.
Vi spenderar drygt 90 procent av vår tid inomhus, vilket gör det extra viktigt att se till att luften som finns där är bra. Dålig luft och ventilation påverkar hälsan negativt. En lägenhet som inte ventileras kan lätt drabbas av fukt och mögel, vilket kan leda till många negativa hälsoeffekter såsom allergier, torra slemhinnor och huvudvärk.
Ventilationssystemet är tänkt att föra in en tillräcklig mängd luft utifrån och föra bort föroreningar och hälsofarliga ämnen. Ventilationen ska också göra att föroreningar inte sprids från mindre rena rum till rena rum, såsom från badrum till sovrummet.
Det finns risker med både för dålig och för bra ventilation i en fastighet. Om lägenhetens väggar är av blåbetong eller om det finns radon i marken kan det vara riskfyllt med vissa typer av ventilationssystem såsom F-ventilation, där luften sugs ut från bostaden med hjälp av fläktar från kök och badrum, eller självdrag. Det är i slutändan hyresvärdens ansvar att använda rätt ventilationssystem.
Om det är för lite ventilation, å andra sidan, kan det leda till problem med fukt eller skador på bostaden.
Ventilation som leder till ett stort undertryck kan innebära en brandrisk då brandcellsavgränsningar, alltså en uppdelning av fastigheten i olika zoner (brandceller) för att isolera en eventuell brand till området där den bröt ut, slutar fungera som de ska. Det kan också leda till att dörrar som finns i utrymningsvägar blir för tunga att öppna och hindrar sjuka, äldre och barn att komma ut ur byggnaden.
Om du märker att imma bildas på insidan av fönstren eller att badrumsspegeln förblir immig en längre tid efter att du duschat kan det vara signaler på undermålig ventilation. Detsamma gäller om matos fyller lägenheten varje gång du lagar mat eller om luften i allmänhet känns tung och unken. Mögel på väggar och tak i badrummet är också en stark varningssignal.
Rent fysiskt kan frekvent huvudvärk utan någon känd anledning, ökade symptom från allergi och astma, torra ögon och irriterade luftvägar och dålig sömn vara tecken på att ventilationen i lägenheten inte är tillräckligt bra.
Om du har några av problemen ovan bör du kontakta hyresvärden, det är deras ansvar att regelbundet kontrollera fastighetens ventilationssystem.
Öppna fönster och dörrar regelbundet för att släppa in ny luft. Det hjälper till att få in mer syresatt luft i lägenheten och släpper ut gammal koldioxid. Att andas frisk luft hjälper mot mycket, det kan ofta få en att känna sig både piggare och klarare i huvudet. Om det är möjligt kan det vara bra att exempelvis sova med fönstret öppet på natten för att få bättre ventilation i lägenheten.
En luftrenare är en liten apparat som tar bort damm, pollen, bakterier och andra partiklar från luften som kan påverka din hälsa och ditt välmående. En luftrenare är bra att ha exempelvis i sovrummet där du spenderar mycket tid på nätterna.
Här finns en lista på bra luftrenare i olika prisnivåer.
Luftfuktigheten är viktig för att inomhusluften ska upplevas som bekväm. Luftfuktigheten ska ligga på runt 30-60 procent för bostäder men det finns inga bestämda värden. För hög luftfuktighet kan leda till mögel och för låg kan göra slemhinnor torra och öka risken för allergier och obehag.
På vintern är det extra viktigt att tänka på luftfuktigheten då en för hög luftfuktighet kan öka risken för kvalster. Generellt sett ska luftfuktigheten överstiga 45 % vintertid.
Du kan göra inomhusluften bättre genom att använda en luftfuktare. Här finns en lista på bra luftfuktare.
Damm kan ha stor påverkan på luften och göra det lättare att utveckla allergier eller respiratoriska problem. Det är viktigt att städa och damma av regelbundet för att minska mängden smutspartiklar i luften. När du städer kan du med fördel använda dammtrasor då de fäller mindre damm än traditionella dammvippor.
Rökning är skadligt inte bara för den som röker, utan även för de som andas in röken. Risken för att utveckla lungcancer är cirka 30 procent högre för de som långvarigt bor med en rökare än för de som inte gör det. Minska mängden skadliga ämnen i omlopp i luften inomhus genom att röka utanför bostaden – eller fimpa ciggen helt.
Gröna växter hjälper till att binda koldioxid och skapa nytt syre genom fotosyntesen. Det är viktigt för att hålla en god luftkvalitet i lägenheten. Oavsett vilken krukväxt du väljer får du känna på de positiva effekterna – renare luft och ett finare hem. Läs vår artikel om att inreda med gröna växter.
Matlagning kan avge ångor och partiklar som kan påverka luften. Se till att köksventilationen fungerar som det ska och använd köksfläkten när du exempelvis steker mat – det minskar både på lukten och på eventuella skadliga ämnen som kommer från stekpannor och kastruller.
Starka parfymer kan lätt irritera känsliga slemhinnor och göra luften mindre bekväm att andas in. Minska mängden kemiska dofter i lägenheten. Välj gärna luftfria alternativ eller satsa på naturliga dofter från exempelvis torkad lavendel eller kanel.
Se till att kontrollera uteluftsventiler i badrum, sovrum och vardagsrum. Rengör frånluftsfläktar regelbundet, det kan du göra genom att diska de som finns i köket och dammsuga eller torka av de som finns i badrummet.
Stäng av elektroniska prylar när de inte används då de kan ge ifrån sig skadliga ämnen när de är varma. Även vissa möbler, företrädesvis äldre, kan ge ifrån sig skadliga ämnen över tid. Det gäller även vissa typer av byggnadsmaterial. Håll koll på vad som finns i din lägenhet och välj det mest miljö- och hälsovänliga alternativet.
Det är hyresvärden som ansvarar för ventilationen och den övergripande luftkvaliteten i hyresrätten. Kontakta därför din hyresvärd om du har problem med luften. Om hyresvärden inte gör någon kan du höra av dig till kommunens miljökontor.
Du kan få pengar om luften i din hyresrätt är dålig. Ventilationsproblem, fukt och mögel är exempel på saker som du som hyresrätt har rätt att få kompensation om du kan visa att felet inte är orsakat av något som du själv har gjort. Du måste då kontakta hyresvärden och påpeka problemen. Hyresvärden får då en möjlighet att åtgärda dem. Du kan få en hyresnedsättning från dagen då kontakten skedde.
Med dessa tips kan du lätt göra luften i din lägenhet både trevligare och lättare att andas!