2023-08-22
Inflyttning och utflyttning från en hyreslägenhet kan vara en komplicerad process, där både du som hyresgäst och din hyresvärd har vissa rättigheter och skyldigheter.
Oavsett om du är på väg att flytta in i din drömlägenhet eller om du är på väg att lämna en bostad bakom dig finns det viktiga aspekter att ta hänsyn till. Från att teckna ett skriftligt hyreskontrakt, förstå rättigheterna kring inflyttnings- och utflyttningsdatum, till att vara medveten om besiktning och skick på lägenheten.
Här är några saker att tänka på för att göra både inflyttning och utflyttning så smidig som möjligt!
Det är viktigt att du tecknar ett skriftligt hyreskontrakt. Enligt hyreslagen har du rätt till ett skriftligt avtal, vilket är mycket säkrare än ett muntligt dito — även om ett sådant i princip också gäller. Kom ihåg att ditt exemplar av hyreskontraktet är en värdehandling!
De flesta kontrakt skrivs från och med den 1:a i en månad. Du har rätt att flytta in klockan 12 den dag hyresavtalet börjar gälla. Om datumet infaller på en lördag, söndag eller helgdag är det dock den första vardagen därefter som gäller.
Du ska få flytta in i en städad lägenhet på det datum som står i ditt avtal. Om du själv fick utföra städningen ska du få ersättning från din hyresvärd.
Det är värden som bör se till att lägenheten blir besiktigad innan du flyttar in och att ett besiktningsprotokoll över eventuella skador skrivs. Be även om en kopia på besiktningsprotokollet!
Tips! Dokumentera genom att själv fota eller filma hur lägenheten ser ut innan du flyttar in. Då kan du motbevisa påståenden om skador eller att lägenheten inte är tillräckligt städad.
Det är upp till bestämmelsen i hyresavtalet som bestämmer när du måste flytta ut. Huvudregeln är att du ska vara utflyttad senast klockan 12 dagen efter kontraktet går ut.
Normalt slitage och fackmannamässiga renoveringar blir man inte ersättningsskyldig för. Men om du har orsakat skador eller onormalt slitage kan du bli ersättningsskyldig.
Du kan även bli ersättningsskyldig för gäster och hantverkare som du anlitat om de varit försumliga eller vårdslösa. Bevisbördan för att skadan eller slitaget uppkommit när du hyrt lägenheten ligger på hyresvärden. Du kan även behöva motbevisa det hyresvärden påstår.
Till normalt slitage hör hål i väggarna efter tavlor och bokhyllor, repor i golvytan efter sänggavlar och bord.
Onormalt slitage är skador som uppstått genom vårdslöshet eller försummelse, till exempel trasiga fönsterrutor och spräckta handfat.
Ja, du är enligt lag skyldig att visa lägenheten på lämplig tid.
Det är värden som bör se till att lägenheten blir besiktigad innan du flyttar ut och att ett besiktningsprotokoll över eventuella skador skrivs. Be även om en kopia på besiktningsprotokollet!
Värden har rätt att komma in i din lägenhet och tapetsera och måla om, men hen måste då meddela detta minst en månad i förväg. Dock krävs ditt tillstånd om detta sker under sista månaden av din uppsägningstid. Med andra ord har du rätt att packa och flyttstäda i lugn och ro.
Tips! Dokumentera genom att själv fota eller filma hur lägenheten ser ut innan du flyttar ut. Då kan du motbevisa påståenden om skador eller att lägenheten inte är tillräckligt städad.