2023-10-25
Att ha olika typer av skadedjur i sin lägenhet är inte bara obehagligt, det kan även innebära en risk för hälsan. Det är en lagstadgad rättighet att inte ha skadedjur i sin bostad och för dig som hyresgäst är det hyresvärdens skyldighet att vidta åtgärder för att förebygga, kontrollera och vid behov åtgärda problem med skadedjur.
Det är dock ditt ansvar som hyresgäst att hålla god hygien i lägenheten så att skadedjur inte kan komma in i bostaden. Nedan följer några handfasta tips på vad du kan göra för att hindra att din bostad blir angripen av skadedjur.
Skadedjur är ett samlingsbegrepp för olika typer av oönskade djur som kan innebära skada på fastigheten eller den egna hälsan. Vanliga skadedjur är myror, malar, silverfiskar och vägglöss, bland annat.
Det är du som hyresgäst som ansvarar för att hålla bostaden ren och fräsch för att minimera att skadedjur tar sig in i bostaden. Det innebär bland annat att förvara mat på rätt sätt, tömma soptunnan regelbundet, städa noggrant och hålla bostaden i ett bra skick överlag.
Du är som hyresgäst även skyldig att informera hyresvärden om du skulle upptäcka skadedjur så att hyresvärden kan åtgärda problemet och sanera vid behov.
Att hålla bostaden fri från skadedjur är viktigt både för den egna hälsan och för fastighetens skull. Skadedjur såsom råttor kan föra med sig olika typer av sjukdomar eller ge upphov till allergiska reaktioner. De kan också innebära skada på fastighetens väggar och golv, bland annat.
Har du skadedjur i din hyresrätt, och problemet inte är orsakat av att du använt lägenheten på fel sätt eller inte hållit den ren, kan du få pengar för vanliga kostnader vid sanering.
För att få rätt till ersättning krävs det att hyresvärden agerat försumligt. Det är dock vanligt att hyresvärdar skriver in en klausul i hyresavtalet om att hyresgästen inte har rätt till ersättning såsom nedsatt hyra under tiden som hyresgästen haft skadedjur i bostaden, så det är viktigt att kolla kontraktet för att se om man som hyresgäst har rätt till ersättning eller ej.
Det är viktigt att informera försäkringsbolaget om ohyran ifall det skulle uppstå en tvist mellan dig och hyresvärden. Ibland kan försäkringsbolaget betala ut pengar från försäkringen för skador som orsakats av skadedjur.
Detta ska du själv göra om du upptäcker skadedjur i din hyresrätt:
Låt inte mat stå ute under en längre tid, städa och diska regelbundet och se till att hålla det rent och torrt där du slänger dina sopor.
Skadedjur föredrar fuktiga och mörka utrymmen, därför är det bra att regelbundet öppna fönster och dörrar och låta solskenet in i lägenheten någon gång ibland för att lättare hålla bostaden fri från skadedjur.
Skadedjur såsom silverfiskar och kackerlackor gillar fukt. Se därför till att hålla det torrt på golvet och laga läckande kranar, rör och toalettstolar för att förebygga att ditt hem blir angripet av ohyra.
Vägglöss är ett skadedjur som ofta håller till i väggarna i sovrummet och som lever på blod från människor. De kan orsaka allergiska reaktioner men hur mycket man märker av dem är olika från person till person. Ibland kan man se små blodfläckar i sängen vilket är ett tecken på att vägglöss finns i lägenheten. Ett annat tecken är spår av deras avföring i form av små svarta prickar. Vägglöss kan överleva i uppemot ett år utan tillgång till mat. Vägglöss har tidigare varit utrotade i västvärlden. Nu har de dock kommit tillbaka i takt med att resandet ökat. Senast förra veckan hittades vägglöss vid Stockholms tunnelbana och just denna typ av skadedjur verkar oroa många. Google-sökningarna på den lilla blodsugande lusen har mångdubblats de senaste dagarna och är uppe på rekordnivåer.
Vägglöss kommer från när vi reser och är vanliga i länder som Storbritannien, Danmark och USA. Du kan undvika problem med vägglöss genom att noga kolla igenom sömmar och madrasser efter lusspillning när du är på ett hotellrum, förvara kläder i plastpåsar när du är på resande fot.
När du väl kommit hem kan du göra det svårare för vägglössen att överleva i ditt hem om du fått med dig några genom att packa upp på balkongen och tvätta alla kläder direkt efter att du kommit hem, helst i 60 grader.
Om ditt hem blivit infesterat av vägglöss ska du kontakta en skadedjurssanerare.
Silverfiskar trivs i fuktiga miljöer och livnär sig på avlagringar som finns vid blöta platser, såsom vid badkar och handfat. Silverfiskar är väldigt vanliga i våta utrymmen och många lägenheter har åtminstone en mindre mängd av dem. Har du många kan det vara ett tecken på fuktskador. Silverfiskar är även vanliga i köket och gillar stärkelserika varor såsom mjöl och bröd.
Silverfiskar är inte skadliga för vare sig hälsan eller fastigheten. Det kan dock vara viktigt att hålla lite utkik efter dem för att vara vaksam på en eventuell fuktskada. Det går inte att bli av med silverfiskar helt men du kan begränsa hur många som förekommer i lägenheten genom att ha bra ventilation i lägenheten, hålla nere på luftfuktigheten och dammsuga ofta.
Myror är en vanlig typ av skadedjur för de som bor på bottenvåningen. De allra flesta stöter på lite myror i lägenheten under sommaren och hösten. Myror drar sig till söta saker såsom godis och frukt så för att minska problemen är det viktigt att inte lämna öppna juiceförpackningar eller liknande ute för länge under årets varmare dagar. Man ska också ha koll på att soporna inte ligger för länge eller att de inte är välförslutna.
Det finns många olika typer av myror. Alla innebär inte skada. Hästmyror är en typ av myra som ofta angriper trä och virke, vilket kan innebära en risk för boende i en fastighet.
Svartmyror är en vanlig typ av myra som ofta invaderar våra hem i jakt på föda. Har du någonsin lockat till dig en myra genom att lämna disk ute för länge har du nog lockat till dig en svartmyra.
Du kan förebygga svartmyror genom att noga städa lägenheten, inte låta mat och disk ligga kvar ute, våttorka golvet ofta och täta altandörrar ofta för att hindra myrorna från att ta sig in. Om du väl stöter på svartmyror kan du använda myrdosor för att få bukt med problemen.
Bananflugor håller ofta till i köket och älskar övermogen frukt! Bananflugor kommer ofta från frukt från utlandet och lägger ofta ägg i diskhon. De kan lätt bli många om man inte hanterar problemen, speciellt på sommaren.
Du kan förebygga bananflugor genom att alltid skölja ur tomflaskor utan kork som innehåller en söt dryck, regelbundet skölja avloppet i diskhon med kokande vatten för att döda bananflugornas ägg och ställa fram en bananflugefångare med ättika för att ta kol på nykläckta bananflugor i några dagar.
Du kan göra en hemmagjord bananflugfälla genom att blanda vatten, vinäger, honung och diskmedel.
Malar och pälsängrar är vanligt förekommande i svenska hem. Deras larver älskar att äta kläder, så har du oförklarliga hål i dina finaste textilier är det nog en mal! De två viktigaste arterna av malfjäril är klädmal och pälsmal. De angriper oftast textilier från djurriket såsom siden och ylleprodukter. Pälsängrar säker sig även dem främst till textilier från djurriket såsom ylle, skinn och pälsar.
Störst risk för skadedjur gäller för textilier som köpts second hand, men alla typer av textilier kan lätt bli mat för skadedjur. Du kan förebygga problemen genom att lägga in kläder i tätförslutna påsar, värmebehandla angripna textilier genom att tvätta i minst 60 grader, dammsuga drabbade utrymmen och använda exempelvis malkulor.
Råttor har alltid levt nära människor och problem med råttor är relativt vanligt. Råttor trivs främst i fuktiga miljöer såsom källare och avlopp. De kan även hålla till i parker och i fastigheter. Det är viktigt att råttor inte rör sig inomhus då deras avföring och urin sprider smitta. De gillar även att gnaga på elkablar och isolering, vilket kan innebära en säkerhetsrisk.
Även om råttor i lägenheter är mindre vanliga bör du förebygga råttproblem genom att inte lämna mat framme, se till att matförpackningar i skafferiet är väl tillslutna, hålla rent och kontrollera att alla genomföringar, såsom under diskbänken, är täta. Hittar du råttor i din lägenhet är det viktigt att du meddelar hyresvärden för sanering.
Lycka till med att hålla lägenheten fräsch och fri från skadedjur!