HomeQ-Logo

Hur man packar en flyttbil

Flytta

2023-12-13

Att flytta är ett stort projekt, men med lite smart planering och förberedelser blir det hela mycket enklare och mer effektivt! I denna artikel går vi igenom hur du planerar din flytt, vilken flyttbil du bör välja och hur du lastar den på bästa sätt.


Kvinnan går igenom checklista under flytten.

Planera din flyttpackning

Att planera din flyttpackning noga är viktigt för att säkerställa att dina möbler och prylar transporteras säkert och att flytten inte blir alltför stressig. Så här kommer du igång:

  • Börja med att se över rummen. Det kan till exempel vara att du räknar på hur många flyttlådor du behöver, hur många stora möbler du har i respektive rum och vilket rum du ska börja med.
  • Se vad du behöver för verktyg för att kunna demontera möbler, skruva ner gardinstänger och liknande.
  • Skriv en checklista på hur du ska packa ner allt.
  • Var du ska köpa dina flyttkartonger och vilka storlekar du behöver.
  • Det kan även vara så att du behöver städmaterial, belysning eller hygienartiklar under flytten.

Var noga med dessa delar under planeringen och köp in det du behöver.


Flyttkartonger reda att fyllas för flytt.

Flyttkartonger – hur ska jag tänka?

Valet av flyttkartonger beror på transportens längd och om du tänkt lagra vissa kartonger i förrådet efter flytten. För långväga transporter eller vid risk för regn rekommenderas kvalitetskartonger med flera lager wellpapp och tjockare väggar.

Vid kortare transporter eller mindre krävande lagring kan billigare, mindre stabila kartonger vara tillräckliga. Vid längre magasinering är flerlagerkartonger viktiga för att skydda innehållet och underlätta stapling.

Vad gäller material så är wellpapp vanligast. Plastlådor är ett annat alternativ som är mer hållbart och återanvändbart men också dyrare. Ingen standardstorlek finns för flyttkartonger och det rekommenderas därför att köpa från samma företag så att det blir enklare att stapla dem. Det finns även specialiserade kartonger för böcker, kläder, tavlor, speglar och glas. Små kartonger passar för tunga föremål medan stora är lämpliga för lätta, skrymmande saker.

Hur många flyttkartonger du behöver beror på bohagets storlek, med en tumregel är att man använder en låda per kvadratmeter.

Priset på kartongerna varierar mellan 15–50 kr per styck beroende på kvalitet och storlek. Kartongerna med bäst kvalitet finns hos flyttfirmor och magasineringsföretag, medan billigare alternativ finns hos stormarknader eller begagnat. Ett bra komplement kan vara banan- eller vinkartonger (som finns att hämta gratis på Systembolaget!) för mindre föremål.


Flytt av en stor grå soffa.

Flytta stora möbler

När det kommer till stora möbler, exempelvis en soffa, säng eller en byrå så ska du kolla upp vad som krävs för att kunna montera ned så mycket som möjligt av möblerna för att frigöra utrymme. Det kan till exempel vara sängben, bordsben eller soffans olika delar. Se över om du har mattor eller filtar som kan rullas ihop för att kunna användas som stötdämpning mellan möblerna för att skydda dem mot slitage.


Stor flyttbil lastas på med flyttkartonger.

Hur mycket ryms i en flyttbil

Det smidigaste sättet att flytta en stor mängd möbler och flyttkartonger är via en flyttbil. Det kan däremot vara svårt att veta hur mycket flyttbilen du behöver ska rymma. Nedan finner du en kort lista på vilken storlek din flyttbil bör vara:

  • Skåpbil på 10 kubikmeter: Om du ska flytta större möbler eller möbler från en enrummare.
  • Stor skåpbil på 14 kubikmeter: Om du ska flytta från en mindre tvåa eller enrummare.
  • Lätt lastbil på 18 kubikmeter: Passar dig som ska flytta från en tvåa.
  • Lastbil på 30 kubikmeter: Om du ska flytta från en trea eller fyra, dock krävs det att du har C- eller C1 körkort.


Flyttlådor staplade på varandra i en flyttbil.

Hur du fyller flyttbilen – steg för steg

1. Börja med flyttlådorna
För att vara effektiv med flyttlådor är det bra om de tyngsta lådorna är längst ner och sedan stapla lådorna på varandra. Se till så att de är stadiga och placera lådorna tätt intill varandra. Annars finns det risk för att de faller under körningen.

2. Placera platta föremål längs sidorna
De platta föremål som du har, exempelvis bordsskivor eller speglar, bör placeras mot flyttbilens sidor. Se även till att de är skyddade ifall något skulle stöta mot dem.

Du kan använda filtar, kuddar, eller mattor för att skydda dem.

3. Lyft in möblerna, de tyngsta först
Man ska alltid börja med de tyngsta möblerna först. Men det är minst lika viktigt att fördela de tyngre föremålen jämnt för att inte överbelasta någon sida av flyttbilen.

Se till så att du har monterat ner möblerna i den mån det går för att frigöra utrymme.

4. Spänn fast möblerna
Använd spännband eller dylikt för att spänna åt möblerna. Ju stabilare flyttlasset är, desto säkrare för dina föremål.

5. Fyll mindre utrymmen
Alla utrymmen mellan möblerna och kartongerna kan du fylla med föremål för att göra lasset lite tätare. Det kan vara påsar fyllda med kläder, soffkuddar etc.

6. Stabilisera och skydda flyttlasset med mjuka material
Ihoprullade mattor, filtar och annat som inte tar skada kan användas väldigt effektivt under flytten. De kan hjälpa dig att skydda dina mer ömtåliga föremål eller säkra och stabilisera flyttlasset.

7. Lasta in lösa material Lösa material som en cykel kan lätt förstöra möblerna. I regel är det bäst att flytta dessa skillt men blir det så att du måste få med dem i flyttlasset så ska du placera dessa närmast öppningen förutsatt att de får plats.


Flyttbil körandes på motorväg.

Innan du börjar köra

Se till så att allt är stabilt innan du börjar köra flyttlasset mot din nya lägenhet. Även om du packat allt på rätt sätt och planerat ditt rutt kan det ske olyckor. Du har en tung last och flyttbilens köregenskaper är inte de samma som du är van vid när du kör personbil. Var extra varsam vid inbromsningar och kurvor och kör försiktigt!


Sammanfattning

  • Planering är nyckeln till en smidig flyttpackning.
  • Inventera ditt behov av utrustning och skriv en checklista.
  • Flyttkartonger är viktiga och investera i stabila kartonger.
  • För stora möbler, montera ner om möjligt och använd mattor eller filtar som stötdämpning.
  • Välj rätt storlek på flyttbilen baserat på ditt boende.
  • Fyll flyttbilen stegvis, börja med de tyngsta möblerna.
  • Placera platta föremål mot sidorna och skydda dem.
  • Stapla flyttlådor stadigt.
  • Fyll små utrymmen med lösa föremål.
  • Använd oömma och mjuka underlag för att skydda ömtåliga föremål.
  • Hantera lösa material som cyklar försiktigt i lasset.
  • Kontrollera stabiliteten innan du kör.
  • Kör försiktigt!

Vi hoppas att du finner artikeln värdefull och att du är väl förberedd inför din flytt. Planering, noggrannhet och omsorg är nyckeln till en lyckad flytt.

Lycka till med din flytt!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.