2023-10-04
Har du någonsin öppnat frysen och mötts av ett isberg som kan mätas med Antarktis? Det händer lätt om man låter dörren till frysen stå öppen för länge, eller om temperaturen inne i frysen är för hög.
Det är viktigt att regelbundet frosta av, helst 1-2 gånger per år, för att hålla frysen i ett gott skick och för att hålla dina livsmedel fräscha. I denna artikel går vi igenom hur man frostar av frysen på bästa sätt.
Det är helt naturligt att frost och is bildas i frysen, men det finns saker du själv kan göra för att frostbildningen inte sker så snabbt och du behöver frosta av frysen så ofta:
Varje gång du öppnar frysen kommer det in fuktig luft från lägenheten som bildar kondens som sedan bildar frost och is.
När man fryser mat kondenserar vätskan i livsmedlet och fastnar lätt på frysens väggar. Det gäller framför allt olika typer av grönsaker och kött som innehåller mycket vätska. Med tiden byggs kondensen upp och bildar tjocka lager av is på frysens väggar.
Man bör därför se till att förvara sina frysvaror i tätslutna lådor så att fukten får svårare att sprida sig i frysen. Det är också viktigt att aldrig ställa in varm mat i frysen.
Det är viktigt att se till att dörrtätningen är i gott skick. En trasig eller felplacerad dörrlist kan höja temperaturen i frysen, vilket leder till ökad is och kondens. Det kan även utlösa varningslarm, antingen visuellt eller akustiskt.
Ett sätt att kontrollera tätningens effektivitet är att klämma in ett pappersark mellan dörren och frysen; det bör sitta kvar när dörren är helt stängd.
Den rekommenderade temperaturen, i de allra flesta fall, är -18 grader celsius. Om frysen är inställd på en temperatur som är för låg jämfört med omgivningen, kan detta leda till större isbildning.
För att kontrollera temperaturen i din frys kan du använda en termometer. Temperaturen kan skifta beroende på var i frysen du mäter, så det kan vara värt att jämföra värden från olika hyllor och lådor.
En nästan tom frys är faktiskt mindre energieffektiv än en som är välfylld.
När frysen är fylld hjälper det till att hålla temperaturen stabil, särskilt när dörren öppnas. Men det är viktigt att inte överfylla den så att maten hindras från att expandera vid infrysning, eller så att luftventilerna blockeras.
Luftcirkulationen i frysen är avgörande. Om den hindras kan det leda till temperatursvängningar, vilket leder till att frost snabbt bildas. Se till så att det finns några centimeters utrymme kring luftventilerna.
För att verkligen hålla koll på innehållet i din frys bör du märka allt du fryser in med en märkpenna. Glöm inte att ange datum också. Trots att maten är fryst kan den förlora både smak och struktur över tid.
Om du använder frystejp på dina behållare, fäll in en liten del av tejpens ände. Det gör det lättare att ta bort tejpen när du vill använda behållaren igen för något annat.
Isen tar även upp onödig plats i frysen, som du annars hade kunnat använda för mat.
När du märker att det är svårt att dra ut lådorna i frysen eller stänga dörren är det hög tid att frosta av. Ta tillfället i akt att gå igenom den mat som finns i frysen – en del saker har kanske legat där för länge och behöver rensas ut.
Den överflödiga isen gör att frysen blir mindre effektiv och använder mer energi och el än vad som egentligen behövs, vilket leder till högre elkostnader. I vår artikel om att välja elavtal kan du läsa mer om hur man bäst sparar pengar på el i hyresrätt.
1. Stäng av frysen och öppna frysdörren.
Ta ut alla fryslådor men låt den nedersta lådan sitta kvar för att samla upp smältande vatten. Lägg en handduk under frysen för att samla upp vatten som droppar ner. Det går även bra med en långpanna eller lite tidningspapper för att samla upp vattnet.
2. Ta ut alla livsmedel ur frysen och lägg i en kylväska med kylklampar.
Om du inte har en kylväska med kylklampar kan du placera livsmedlen i en sopsäck, knyta ihop den tätt och därefter linda exempelvis ett duntäcke runt påsen för att isolera kylan. Passa också på att gå igenom alla livsmedel och se om det är något som behöver slängas.
3. Snabba på proccessen (valfritt)
För att få isen att smälta snabbare kan du ställa in en skål eller kastrull med varmt vatten i frysen. Byt ut vattnet när det svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Hacka inte bort isen då det kan skada frysen.
Det går även att använda en hårtork för att värma upp isen. Se då till att inte rikta värmen direkt mot plastdelar i frysen då det kan skada dem.
4. Renför frysen
När isen smält kan du passa på att rengöra frysen. Torka rent lister och diska lådor och hyllor som går att ta ur. Se till att frysen är helt torr innan du sätter på den igen.
5. Lägg tillbaka din mat i frysen
När frysen kommit upp i rätt temperatur kan du lägga tillbaka alla matvaror. Klart!
Det går att frosta av frysen utan att dra ur kontakten. Ett sätt är att ställa in en långpanna eller en skål med varmt vatten och låta isen smälta. Det drar dock mycket energi att inte dra ur kontakten då frysen behöver jobba extra för att hålla det kallt trots att dörren är öppen.
Efter att ha följt dessa steg bör din frys nu vara fri från is och fungera på topp. Genom regelbunden avfrostning säkerställer du inte bara att frysen arbetar effektivt, utan även att dina livsmedel förvaras under optimala förhållanden. Kom ihåg att en välunderhållen frys bidrar till lägre energikostnader och längre hållbarhet för dina matvaror. Så ta dig tiden att ge din frys lite kärlek då och då – den kommer tacka dig genom att tjäna dig väl i många år framöver.