HomeQ-Logo

Fördelar med att bo i hyresrätt

2024-01-11

Illustration som visar fördelarna av att bo i hyresrätt

Att bo i hyresrätt innebär flera fördelar: du slipper spara till en kontantinsats och ta ett stort bolån, dina månatliga boendekostnader är förutsägbara, du har friheten att enkelt flytta vid behov – och skulle något gå sönder i lägenheten behöver du inte betala för reparationer eller byten.

I den här artikeln beskriver vi vad det innebär att bo i en hyresrätt och vad fördelarna är jämfört med andra boendeformer.


Vad är en hyresrätt?

En hyresrätt är en bostad som en man varaktigt hyr från en fastighetsägare eller en värd. Det kan vara en lägenhet, radhus, villa eller annan typ av boendeform (även om vi på HomeQ fokuserar uteslutande på lägenheter).

Som boende i en hyresrätt äger du inte bostaden själv – utan du betalar för att bo där genom en månadsavgift, hyra, som betalas till hyresvärden. Många gånger kan det vara bekvämt och ekonomiskt tryggt då hyran oftast täcker bostadens alla kostnader såsom värme, vatten och skötsel av bostaden.


Några av fördelarna med hyresrätt


En man slappnar av i vardagsrummet.

Finansiell förutsägbarhet

Den största delen av din boendekostnad, hyran, är relativt statisk, vilket gör det enkelt för dig att planera din ekonomi.

Din hyresvärd måste följa gällande lagar och regler. Till exempel får inte hyran höjas hur mycket som helst på en och samma gång.

Hyresnivåerna förhandlas fram tillsammans med Hyresgästföreningen, fastighetsägarföreningen där du bor och Svensk Allmännytta. Hyresförhandlingar sker en gång om året och oftast landar en eventuell höjning på några få procent. Det innebär att du som hyresgäst får full koll på din månadskostnad och behöver inte oroa dig för oväntade höjningar.

Läs mer i vår guide till hyresrätter och hyror.


Miniatyrhus av trä.

Lägre kapitalkrav och risk

Om man vill köpa sitt boende måste man spara ihop till en kontantinsats på minst 15% av köpepriset. Med de kraftiga prisökningar vi sett under de senaste decennierna handlar det om stora summor.

När väl kontantinsatsen är avklarad behöver man ansöka om och få ett lånelöfte för ett bolån godkänt. Om det köpta boendet går upp i värde är det ofta guld och gröna skogar, men när värdet, som det gjort i många delar av landet under de senaste åren, kan man hamna i en situation där man är fast i sitt boende. Man har helt enkelt inte råd att sälja då det skulle leda till en förlust.

I Sverige har många lån med rörlig ränta. När bolåneräntorna går upp kraftigt kan det bli en kostnadschock som påverkar privatekonomin mycket negativt.

När man bor i hyresrätt behöver man inte oroa sig för marknadens svängningar på samma sätt. Nackdelen är förstås att man heller inte får ta del av värdeökningen av boendet när marknaden väl går bra.


Hantverkare kollar elementet.

Färre oväntade utgifter

När man bor i hyresrätt så ingår underhåll, reparationer och service i hyran. Fastighetsägaren tar hand om både ekonomin och det praktiska.

Trasiga frysar, läckande kranar och annat är hyresvärden oftast skyldig att åtgärda. Hade du bott i bostadsrätt eller annat ägt boende hade du fått fixa det på egen hand.

Att bo i bostadsrätt anses ofta vara billigare än hyresrätter. När man köpt bostaden man bor i behöver man bara betala en månadsavgift till föreningen för bostadens underhåll och drift. Nackdelen är dock att man måste ta hand om det mesta själv och har ingen hyresvärd att vända sig till vid problem som exempelvis en vattenläcka. Du köper bostaden i befintligt skick och skulle det visa sig att bostaden har brister får du oftast betala för det själv.

Så är det inte med hyresrätter. Där får du hjälp om du skulle ha problem med hyresrätten, förutsatt att det inte är du själv som orsakat felet. Allt är inkluderat i månadsavgiften. Det innebär också att du inte utsätter dig för en ekonomisk risk som de flesta som bor i bostadsrätt eller hus utsätter sig för.

Du som bor i en hyresrätt behöver inte oroa dig för sådant – utan kan bara bo!


Innegård under hösten i bostadsområde.

Utemiljö utan gröna fingrar

I hyresrätt kan du förvänta dig en välskött utemiljö. Under vinterhalvåret behöver du inte oroa dig över att behöva skotta snö eller sanda gångvägar. Samma gäller på sommaren; du får mer tid över när du slipper rensa rabatter och klippa gräs. De som bor i bostadsrätt får ofta dela på det här arbetet på föreningens initiativ.


Tidssparande och flexibelt

En annan fördel med hyresrätt är möjligheterna till flexibilitet. Du behöver inte avsätta lika mycket tid och engagemang i boendet som om du bodde i en bostadsrätt eller hus och du kan byta din hyresrätt mot en annan snabbt och enkelt. Det är en stor skillnad från ägt boende. Då behöver man först sälja den egna lägenheten eller huset, för att sedan hitta ett nytt boende, vilket oftast är en lång process


Sammanfattning av fördelarna med att bo i hyresrätt

  • Inga stora kontantinsatser eller bolån krävs, vilket minskar kapitalkravet.
  • Månadsavgiften (hyran) är stabil och förutsägbar, vilket underlättar ekonomisk planering.
  • Hyresvärden måste följa lagliga regler för hyreshöjningar, vilket ger finansiell stabilitet.
  • Underhåll, reparationer och service ingår oftast i hyran, vilket minimerar oväntade kostnader.
  • Välskött utemiljö utan eget trädgårdsarbete.
  • Flexibilitet att enkelt byta bostad utan att sälja och köpa på nytt, vilket sparar tid.
  • Färre ekonomiska risker jämfört med ägt boende.

Hoppas du fann denna artikel intressant och att du njuter av fördelarna av att bo i hyresrätt!


HomeQ är Sveriges största marknadsplats för förstahandslägenheter. Vi har samarbetsavtal med hundratals privata och kommunala fastighetsbolag som hyr ut sina lägenheter direkt via HomeQ. Vi gör livet enklare både för dig som bostadssökande och för bostadsbolag och dess uthyrare.


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.