2024-07-30
Skatteverket har ett register över alla som bor i Sverige, den så kallade folkbokföringen. Det är lag på att rapportera in var man bor till myndigheten och huvudregeln är enkel: du ska rapportera in samma adress som platsen där du sover.
Gör du ingen flyttanmälan eller inte bor på adressen som står i Skatteverkets register, kan det innebära folkbokföringsbrott. Det kan ge både böter och i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes 2018. Tidigare var det inte straffbart att skriva in sig på en annan adress än där man bor.
Du kan enbart vara folkbokförd på en adress i taget. Bor du på flera ställen samtidigt så kallas det för dubbel bosättning. Då ska du bo på respektive plats minst en sjundedel av din tid.
Om du uppfyller kriterierna för dubbel bosättning avgör Skatteverket vilken adress du ska vara folkbokförd på. Beslutet baseras på var du har ditt jobb, din familj och dina studier, bland annat.
Ungdomar under 18 år som studerar på annan ort ska fortfarande vara folkbokförda hos sina föräldrar, oavsett om de pluggar på annan ort eller inte. Det gäller för elever i grund- och gymnasieskolan. Utbildningen ska ha påbörjats innan de fyllt 18 år och som längst tills de fyllt 21. Ska de studera på universitet eller högskola ska de skriva sig på studieorten förutsatt att de i huvudsak bor där.
Bor du på en ny plats i under ett år behöver du inte registrera en ny adress. För att du ska ha rätt att inte folkbokföra din nya adress måste du flytta tillbaka till din folkbokförda adress inom ett år.
Du som hyr i andra hand ska vara registrerad där du fysiskt bor, även om du inte äger bostaden.
Du ska alltid göra en anmälan till Skatteverket om någon folkbokfört sig på din adress utan att bo där. Detta gäller oavsett om det är en avsiktlig eller oavsiktlig felaktig folkbokföring.
Alla som planerar att vistas i Sverige mer än ett år behöver folkbokföra sig. För att kunna folkbokföra sig som utomeuropeisk medborgare behöver du uppehållsrätt i minst ett år.
Är du svensk medborgare som bott utomlands, generellt sett i mer än ett år, registreras du som utvandrad. När du flyttar tillbaka till Sverige måste du kontakta Skatteverket för att åter bli folkbokförd i Sverige. Du kan folkbokföra din adress direkt via Skatteverkets e-tjänst.
Ibland vill bedragare komma åt personers post genom att ändra personens folkbokföringsadress. Undvik att detta sker genom att anmäla dig till Skatteverkets e-tjänst. Då fungerar det bara att ändra adress genom inlogg med BankID eller annan e-legitimation.
Skatteverket upprätthåller folkbokföringen, ett register över alla som bor i Sverige. Enligt lag måste du rapportera in var du bor, vanligtvis där du sover.
Felaktig folkbokföring utgör ett brott och kan leda till böter eller i extrema fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes 2018, och det är numera straffbart att skriva in sig på en adress där man inte bor.
Du kan bara vara folkbokförd på en adress åt gången. Om du bor på flera platser samtidigt krävs en sjundedel av din tid på varje plats. Skatteverket beslutar vilken adress du ska vara folkbokförd på baserat på arbete, familj och studier.
Barn under 18 år som studerar på annan ort bör vara folkbokförda hos sina föräldrar. Undantag gäller om de studerar vid universitet eller högskola och i huvudsak bor där.
Om du bor på en ny plats under ett år behöver du inte registrera en ny adress. Detta gäller om du flyttar tillbaka till din ursprungliga adress inom ett år.
Om du hyr i andra hand måste du vara registrerad där du fysiskt bor, även om du inte äger bostaden.
Om någon felaktigt folkbokfört sig på din adress, måste du anmäla det till Skatteverket, oavsett om det är avsiktligt eller oavsiktligt.
De som planerar att stanna i Sverige i över ett år måste folkbokföra sig och ha uppehållsrätt i minst ett år.
Om du återvänder till Sverige efter att ha bott utomlands i över ett år, måste du kontakta Skatteverket för att bli folkbokförd igen via deras e-tjänst.
För att undvika bedrägerier genom ändring av folkbokföringsadress, bör du använda Skatteverkets e-tjänst och logga in med Bank-id eller annan e-legitimation.
Lycka till med att fixa din folkbokföring!