HomeQ-Logo

Brandsäkerheten under jul i din hyresrätt

Lägenhet

2024-12-12

En illustration som ska föreställa brandsäkerhet inför jul i din hyresrätt.

December är en månad som många ser fram emot med spänning. Det är då ljusstakar, julgranar och ljusslingor tar plats i våra hem, skapar mysig stämning och lyser upp den mörkaste månaden på året. Det är också då vi lagar mest mat. Men vad många kanske inte tänker på är att med alla dessa nya ljuskällor – och kombinationen matlagning och julstress – ökar också risken för bostadsbränder.


En brandvarnare i hemmet som är aktiv på grund av rök.

Kolla din brandvarnare

Det absolut viktigaste att ha i sitt hem inför jul och också mest i största allmänhet är en fungerande brandvarnare. Brandskyddsföreningen rekommenderar att kolla en gång i månaden så att brandvarnaren är redo att göra det den ska om olyckan är framme.

För att testa din brandvarnare trycker du bara på testknappen. Detta kontrollerar alla dess funktioner, inklusive batteriets status. Om den fungerar korrekt kommer en signal att ljuda som bekräftelse. Om det inte hörs någon signal när du trycker på testknappen kan det tyda på att batteriet är urladdat och behöver bytas. Om problemet kvarstår efter batteribyte är det troligen dags att ersätta hela brandvarnaren.


En vacker julgran i hemmet.

Julgranen – vacker men en potentiell brandfara

Det finns närmare fem miljoner hushåll i Sverige. Av dessa har ungefär 3,3 miljoner, eller 66%, julgran. Konstgjorda granar utgör ungefär 30% av alla granar i hemmen, vilket betyder att det finns minst 2,3 miljoner riktiga granar i svenska hem under julen. Riktiga granar fyller rummet med en ljuvlig doft av granbarr och är det bästa granvalet ur miljösynpunkt, men det finns även risker med en riktig gran man bör vara medveten om.


En mycket torr julgran som är en brandrisk.

Brand i julgran sprider sig snabbt

En brand i en riktig julgran sprider sig på bara några sekunder om granen är torr. Granar är väldigt törstiga och behöver en hel del vatten för att hålla sig vid liv. Räkna med att din gran behöver vattnas minst tre gånger per dag de första dagarna du har den i hemmet, och åtminstone en gång per dag efter det, för att undvika att den ska torka ut.


Förstörda ljusslingor i olika färger.

Kolla igenom ljusslingorna

Oavsett om du har en konstgjord gran eller riktig gran är det viktigt att se till att ljusslingorna är i bra skick. Äldre ljusslingor som har använts år in och år ut kan behöva bytas ut. Om de är slitna och plasten försvunnit från vissa delar av slingan kan det medföra risk för brand. Plasten som finns runt dina kablar är där för att skydda elen som leds via koppartråden. Använd gärna LED-lampor för att även hålla energiförbrukningen nere!


Levande ljus i icke-brännbara ljusstakar.

Levande ljus

Levande ljus ger julmyset det lilla extra, men de kan också vara en brandfara. Då levande ljus är en av de vanligaste anledningarna till bränder i hemmet bör du vara särskilt försiktig när du använder dem. Nedan har vi sammanfattat tips på hur du kan göra det säkrare med levande ljus i hemmet.

  • Använd säkra ljusstakar Använd ljusstakar som inte är brännbara. De kan vara av metall eller annat material som är mer brandsäkert än de som är gjorda av trä. Ljusstakar i keramik, till exempel, är ett bra val!

  • Undvik mossa Många gillar att dekorera sina ljusstakar med mossa och även de, likt en julgran, kan vara en brandfara om de blir för torra. Se till att undvika mossa och dekorera adventsljusstaken med sådant som inte är brandfarligt.

  • Placera ljus långt bort från gardiner och möbler Det är viktigt att befinna sig i det rum där det finns levande ljus, men det är minst lika viktigt att hålla dessa ljus långt ifrån gardiner och möbler. Både gardiner och möbler, som till stor del är skapade av polyester och textil, brinner väldigt snabbt.

  • Påminn dig själv Att skapa en påminnelse för sig själv kan vara livsavgörande. Det räcker med att du sätter upp en liten lapp på insidan av ytterdörren som påminner dig om att se till att alla ljus är släckta innan du lämnar lägenheten


En kvinna lagar julmat i ett väldigt juligt kök.

Din spis är den största brandrisken i juletider

De allra flesta tror att det är levande ljus som är den största brandrisken under julen, men det är faktiskt spisen som är den största faran. En anledning är att det lagas väldigt mycket mat under julen och att man av olika anledningar lämnar spisen utan uppsikt. Vissa rätter tillagas också under lång tid, till och med över natten. En annan stor riskfaktor är att vi generellt är dåliga på att rengöra spisfläkten; när fett ansamlas i större mängder blir det en brandfara. När du ändå är igång och städar, varför inte också handskas med den smutsiga ugnen!

Tänk på dessa saker innan och under julmatlagningen:

  • Gör rent köksfläkten ofta och se till att den är fri från fetter. Använd dig av varmt vatten och diskmedel för att få bort så mycket fett som möjligt när du tvättar din köksfläkt.
  • Matfett som blir för hett kan lätt fatta eld. Lämna aldrig uppvärmning av olja och smör utan uppsikt.
  • Ha inte saker i närheten av spisen som lätt börjar brinna.
  • Använd dig av en äggklocka eller installera en spisvakt, en apparat som varnar om spisen blir för varm och slår av den automatiskt.
  • Lägg aldrig saker på spisen, även om den är avstängd.
  • Ha alltid ett lock i närheten så att du kan kväva elden om det skulle fatta eld.

Bra att veta: Om det skulle vara så att din kastrull börjar fatta eld så ska du kväva den, antingen med ett lock eller en brandfilt. Du får absolut inte hälla vatten över brinnande fetter. Det kan bidra till att du orsakar en explosion eller att det börjar brinna i resten av köket.

Bra att veta: Om det skulle vara så att din kastrull börjar fatta eld så ska du kväva den, antingen med ett lock eller en brandfilt. Du får absolut inte hälla vatten över brinnande fetter. Det kan bidra till att du orsakar en explosion eller att det börjar brinna i resten av köket.


Brandsläckare redo att användas.

Brandsläckare

Om en eld uppstår i ditt hem har du själv en chans att släcka den innan den växer och sprider sig. Det handlar oftast om ett fåtal minuter och en brandsläckare och brandfilt är två av de bästa hjälpmedel som finns för att ta hand om en eld innan det är för sent. Pulversläckare är toppen för hemmet. De är superenkla att använda, funkar på alla sorters bränder och når långt. Ett tips är att skaffa en som har minst sex kilo pulver. Se också till att förvara den någonstans där du snabbt kan få tag i den.


En brandfilt på golvet.

Brandfilt

Utöver brandsläckare är en brandfilt ett bra tillägg till din brandsäkerhetsutrustning. Du kan använda den för att snabbt kväva en liten eld. Om du inte har en brandfilt till hands kan en vanlig filt också fungera, bara den inte är av fleece, eftersom fleece är ett lättantändligt material. När det gäller brandfiltar, leta efter de som uppfyller den europeiska standarden SS-EN 1869. En rekommenderad storlek är 120x180 cm.


En kvinna pyntar julgranen i sitt hem.

Sammanfattning

  • Testa brandvarnaren regelbundet under året!
  • Håll julgranen fuktig genom att placera den i vatten och vattna den regelbundet.
  • Kolla igenom kablarna på dina ljusslingor.
  • Byt ut äldre ljusslingor.
  • Använd icke-brännbara ljusstakar och undvik mossa som kan vara brandfarligt.
  • Placera levande ljus långt ifrån brandfarliga material som gardiner och möbler.
  • Spisen är den största brandrisken under julen, främst på grund av oövervakad matlagning och dålig rengöring av köksfläkten. Viktiga förebyggande åtgärder inkluderar rengöring av köksfläkten och att aldrig lämna uppvärmd olja eller smör utan uppsikt.
  • Ha en brandsläckare och en brandfilt till hands för nödsituationer.

I denna härliga juletid är det viktigt att sprida glädje och gemenskap, och inte minst julmysa. Men det är lika viktigt att säkerställa att hemmet är skyddat från bränder: håll er fortsatt trygga under julen!


Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.