HomeQ-Logo

Att grilla i hyresrätt – det här gäller

Boenderättigheter

2024-05-29

En illustration på två personer som grillar.

Nu när sommaren står för dörren och vädret börjar bli finare är det många som blir sugna på att grilla. För dig som bor i hyresrätt finns det vissa saker att ha koll på innan du sätter igång.


En bild som ska visa på att det råder grillförbud.

Vilka regler gäller för att grilla som hyresgäst?

Det finns inga generella lagar som bestämmer om eller hur du får grilla som hyresgäst. Men råder det eldningsförbud i din kommun får du inte grilla oavsett om du bor i hyresrätt eller inte. Hemsidan Krisinformation har en interaktiv karta över de län där eldningsförbud råder.

En länsstyrelse eller kommun har rätt att besluta om eldningsförbud enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO). Detta görs om det finns stor risk att eldning kan orsaka bränder i skog eller mark. Om du medvetet bryter mot ett eldningsförbud kan du dömas till böter. Du kan läsa mer om vad som gäller vid eldningsförbud på din länsstyrelses hemsida.

Viktigt att veta: Om länsstyrelsen där du bor inte har beslutat om eldningsförbud kan det ändå finnas lokala förbud mot att elda. Det står då på din kommuns hemsida.


Hyresvärdens bestämmelser

Det är däremot hyresvärden som bestämmer reglerna för grillning i ditt område. Vissa hyresvärdar har förbud mot både grillning i gemensamma utrymmen och på balkongen, vilket i så fall bör stå i ordningsreglerna. Är du osäker på vad som gäller för din hyresrätt – kontakta din hyresvärd.

Om det inte råder generellt eldningsförbud i kommunen där du bor och hyresvärden inte uttryckt några förbud mot att till exempel grilla på balkongen, har du som hyresgäst rätt att grilla på det sätt du vill. Tänk dock på att göra ditt yttersta för att inte störa grannarna när du grillar.


Anvisad grillplats.

Var och hur man kan man grilla som hyresgäst

Din grillanordning spelar stor roll när det kommer till hur du kan grilla som hyresgäst. Vill du vara på den säkra sidan är det bäst att grilla på anvisade grillplatser. Det kan finnas i gemensamma utrymmen, såsom på gården. På de anvisade grillplatserna går det oftast bra att grilla med kolgrill, men tänk på att grannarna kan komma att störas av röken.

Innan du planerar att grilla under sommaren är det bra att veta vilka brandrisker din grillanordning medför. Tänk på detta innan du sätter igång grillen:

  • Det är extremt brandfarligt att grilla med öppen låga på balkong och inglasad balkong. Det brukar i regel vara förbjudet av hyresvärdarna.
  • Användandet av gasolgrillar är också brandfarligt och avråds av räddningstjänsten att användas på balkongen.
  • Tänk på att det kan vara livsfarligt att grilla i en inglasad balkong då röken inte ventileras bort. En inglasad balkong betraktas som inomhus.


Kvinna använder sin elgrill på balkongen.

Får man grilla på balkongen?

Räddningstjänsten avråder all typ av grillning på balkongen oavsett vad. Men elgrillar är mer brandsäkra och i regel går det bra att använda dem på balkonger och uteplatser, förutsatt att hyresvärden tillåter det.

En annan fördel med elgrillar är att de avger mindre rök än andra typer av grillar och stör inte grannar lika mycket. Därav ett mycket bra val för att inte störa dina grannar. Det finns även elgrillar som går att använda inomhus om man skulle önska det. Kolla vad som gäller för din specifika modell!


Så grillar man utan att störa grannarna

Nedan följer några enkla tips på hur du minimerar rök och lukt från grillen som kan sprida sig till grannarnas hem.

  • Prata med de närmsta grannarna innan du ska grilla och informera om att du tänker grilla och vill göra ditt yttersta för att inte störa.
  • Väljer du att grilla på en anvisad grillplats på gården eller nära någons bostad och använda dig av kol, så kan röken störa grannarna. Röken från din grill kan räknas som störning.
  • Om din hyresvärd tillåter användandet av elgrill på din balkong gäller samma sak, även fast den osar mindre är det bra att informera dina grannar.


Man som grillar på anvisad grillplats.

Så grillar man säkert under sommaren

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) ger följande tips för dig som ska grilla:

  • Använder du tändvätska eller andra tändhjälpmedel är det viktigt att du följer bruksanvisningarna. Att hälla tändvätska direkt på elden eller att använda fel sorts vätska kan orsaka svåra skador. Använd aldrig bensin, metanol, etanol, T-sprit eller bränsle när du grillar.
  • Släck alltid glöd och aska när du grillat klart. Det kan hända att gammal aska orsakar bränder om det kommer i kontakt med föremål som kan fatta eld.
  • Ställ aldrig grillen med glödrester inomhus, då grillen avger giftig kolmonoxidrök.
  • Engångsgrillar kan bli mycket varma och ska aldrig lämnas obevakade eller ställas på ett underlag som lätt kan fatta eld, exempelvis torrt gräs.
  • Ha alltid vatten nära till hands när du grillar för att kunna släcka en eld snabbt.


Sammanfattning

  • Innan du börjar grilla – kolla så att det inte råder eldningsförbud där du bor. Är eldningsförbudet skärpt är det inte tillåtet att grilla på allmänna platser såsom en innergård.
  • Det är hyresvärden som avgör reglerna för grillning i gemensamma utrymmen och på balkong. Kontakta din hyresvärd om du är osäker på vad som gäller där du bor.
  • Sättet du grillar spelar stor roll. Elgrillar anses vara mest brandsäkra.
  • Det kan vara direkt livsfarligt att grilla med öppen låga i en inglasad balkong.
  • Följ alltid anvisningar på förpackningen om du använder dig av tändvätska, lämna aldrig grillen obevakad och ha alltid vatten nära till hands när du grillar för att minska risken för olyckor och bränder.

Bli medlem på HomeQ idag och hitta ditt nästa hem.