2022-12-08
Det är inte alltid lätt att dela sitt hus med massor av människor i olika åldrar. Vi listar här några av de vanligaste problemen man kan få med sina grannar – och hur ni bäst löser dem!
Människor som röker kan både skräpa ner och störa sina grannar med sin rök, så hur kan man lösa det bäst? Det finns ingen lag som förbjuder rökning på sin egen balkong, men vid allmänna platser inom bostadens område finns det regler man måste förhålla sig till.
Det enklaste är att själv prata med rökarna och förklara situationen – kanske är de inte medvetna om att röken stör andra boende i fastigheten. Om ni inte lyckas komma fram till en lösning kan man be värden att sätta upp en askkopp på lämpligt ställe en bit utanför fastigheten.
Ett smart sätt att arbeta för större trygghet i ert bostadsområde är att helt enkelt arbeta tillsammans. Engagerade grannar i området gör att det känns mer tryggt, och tillsammans kan ni se om varandras boende. Enkla skyltar som sätts upp i området om att här råder grannsamverkan skyddar mot tjuvar och inbrott. Om ni vill ha hjälp med att starta upp grannsamverkan i ert område kan ni kontakta er lokala hyresgästförening!
Beroende vad det är ni vill påverka är det olika instanser man ska ta kontakt med.
För huset, gårdarna och marken runt husen är det ditt bostadsbolag du ska kontakta.
Stadsplanering, samhällsservice och infrastruktur beslutar kommunen om.
I Sverige finns även 1 500 lokala hyresgästföreningar – din lokala hyresgästförening har stor kunskap om just ditt område och kan hjälpa er med de flesta funderingar. För att se om det finns en hyresgästförening i just ditt område, kontakta Hyresgästföreningen på 0771–443 443.
Även om det inte finns någon specifik lag som förbjuder grillning på balkongen finns det lag om att man inte får störa sina grannar – så hur ska man göra när man vill grilla?
Det enklaste är att fråga dina grannar om det är okej att du grillar där och att använda sig av en elgrill då de osar mindre. Störs du av en granne som grillar på balkongen? Det enklaste är att först prata med hen, och om det inte hjälper kontakta din hyresvärd.
Tänk på att om det råder eldningsförbud i ditt område så gäller det även att grilla på balkongen!
När man bor i flerfamiljshus får man acceptera ljud och oljud som hör till ett normalt liv – dammsugare och tvättmaskiner, högljudda barn som leker, spädbarn som gråter på natten och till viss del musik.
Det finns inga tydliga regler kring när det ska vara tyst, eller om man får ha fest hur ofta som helst. Planerar du fest är det bäst att berätta det för dina grannar i god tid, till exempel genom att sätta upp en lapp i porten. Men när det blir för mycket, eller om det ofta spelas hög musik om nätterna är det enklaste att först prata med grannen. Om problemet kvarstår bör man först kontakta värden och sedan hyresnämnden. Om din lägenhet är väldigt lyhörd kan du ha rätt till att få lägenheten ljudisolerad. Det är miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun som bedömer sådana frågor, du kan även kontakta Hyresgästföreningen för hjälp.
Tips! Störs du av hög musik, hundar som skäller eller annat oljud? Det bästa är att anteckna varje gång du blir stört med tidpunkt, datum och hur länge ljudet pågick, så det finns dokumentation och en klar bild av störningarnas omfattning.