2024-08-28
Sitter du ofta och grubblar över var pengarna tog vägen när månaden börjar lida mot sitt slut? Då är det hög tid att lägga upp en budget för att få dina utgifter under kontroll.
En budget är en sammanställning av exempelvis en person eller ett företags totala inkomster och utgifter, samt de pengar som finns kvar i slutet av månaden. Det är bra att lägga upp en hushållsbudget för att få bättre koll på din privatekonomi, och för att lära dig mer om vad som drar mycket pengar.
Med hjälp av en budget får du enklare översikt och kontroll över vad din inkomst läggs på, och du kan på så sätt ta bättre beslut om vad du lägger dina pengar på. Om du har behov av att spara pengar kan du enklare ta beslut om vad som är rimligt att dra in på och vad som kanske behöver prioriteras.
Du kan lägga upp en budget både per vecka, månad eller över längre tid. Det kan vara en fördel att göra både en års- och månadsbudget för att kunna prioritera och få en överblick över utgifter både i vardagen och på ett mer övergripande plan. Det kan även hjälpa dig att ta beslut när det kommer till val av exempelvis försäkringar, elavtal och annat. Vill du veta mer om hur du väljer rätt elavtal eller rätt hemförsäkring kan du läsa mer i respektive artikel från HomeQ.
Att ha en månadsbudget är särskilt viktigt när du ska ta lån. Innan du tar ett lån behöver du se över din ekonomi och lägga upp en typ av avbetalningsplan. Med hjälp av en budget kan du se över hur mycket du har råd att betala tillbaka på lånet per månad.
Inkomster: Räkna på dina inkomster efter skatt. Inkomster kan vara allt från din lön om du jobbar till bidrag och studiestöd. En sammanräkning av allt du får in på ditt bankkonto som du inte är skyldig att betala tillbaka. Har du inte en fast inkomst, räkna om budgeten varje månad.
Utgifter: Består av både fasta (tänk hyra, abonnemang och annat) och rörliga (exempelvis elavtal om du har rörligt eller annat som skiljer sig från månad till månad). Om du betalar avgifter för hemförsäkring eller annat som en klumpsumma per år är det viktigt att inte glömma bort att räkna med det i budgeten. Ta i så fall den fasta avgiften per år och dela upp den på 12 månader som du sedan räknar med i din månadsbudget.
En bra riktlinje att förhålla sig till när man lägger upp en budget är 50/30/20-regeln. 50 procent av dina utgifter ska gå till fasta utgifter, 30 procent till rörliga och 20 procent till sparande och investeringar.
Nedan följer några exempel på vanliga fasta och rörliga utgifter du bör ha med i din budget:
Fasta kostnader:
Rörliga kostnader:
Långsiktiga mål:
Börja med att räkna ut och skriva ner alla fasta och rörliga utgifter du har. Dela in i kategorier. Du kan använda dig av exempelvis Google Sheets (som är gratis!) eller Konsumentverkets budgetkalkyl när du lägger upp din budget.
Ta gärna hjälp av en budgetmall för att enklare få en uppfattning om hur mycket pengar som är rimligt att lägga ner för respektive kategori. Dessa finns på Konsumentverkets hemsida.
Fördela pengarna enligt mallen och försök att hålla dig till det under månaden. Om du märker att en kategori drar mer än beräknat kanske du behöver göra om budgeten så den passar dig och ditt hushålls behov bättre.
Utöver en bra budget bör du ha en buffert som hjälper dig ifall du exempelvis skulle behöva gå till tandläkaren på ett akutbesök eller behöva lägga ut mycket pengar på en och samma gång. Detta bör du med fördel räkna med i budgeten. Se till att inte ta av buffertpengarna i onödan. Ett alternativ kan vara att ha spar- och buffertpengarna på ett annat konto så det blir svårare att föra över pengar utan att tänka igenom det ordentligt först.
Om du ligger bra till utifrån den beräknade budgeten eller till och med har pengar över i slutet av månaden kan det vara en god idé att tänka mer långsiktigt och kanske lägga ner en större del av dina inkomster på sparande, gärna med avkastning. Kanske vill du köpa en bostadsrätt? Då behöver du spara till det. Eller så kanske du känner ett behov av att få större fritid? Då kan det vara en idé att kanske gå ner i arbetstid ett tag, om ekonomin tillåter.
Har du istället svårt att få ihop budgeten kan du behöva se över dina utgifter och om det finns något att dra ner på. Du kan få tips på onödiga utgifter som påverkar din hushållsekonomi negativt i denna artikel från HomeQ.
Ett annat sätt att hantera en budget som inte går ihop är att försöka öka på inkomsterna om du inte känner att du kan dra in på mer av dina utgifter. Ett sätt kan vara att skaffa eller byta jobb, ansöka om bidrag eller hitta andra sätt att tjäna extra pengar. Ett sätt kan vara att sälja begagnade kläder och prylar på nätet. Vill du veta mer om hur du gör det på bästa sätt bör du läsa HomeQ:s artikel om att rensa och sälja online för ett enklare liv.
Lycka till med att skapa en bra hushållsbudget som passar ditt liv och dina förutsättningar!